Internetowa Giełda Towarowa NetBrokers jest największą w Polsce platformą skierowaną do firm działających na rynku rolno-spożywczym.  
 
 
wersja polska
wersja angielska
wersja rosyjska
 
Tabela ofert
 Kod firmy:
 ID:
 Hasło:
Wejście Rejestracja
   
 
  | O firmie | Cennik | Reklama | Informacje prasowe | Instrukcja obsługi | Kontakt | Charakterystyka Tabeli Ofert |
 
   
 
Miejsce na Twoją
reklamę
Miejsce na Twoją
reklamę
 
 
      Wyświetlanie wyników: 10 25 50 wszystkie                waluty online: [Bankier.pl]
 
 
 
    Dział Handlowy:  Gadu-Gadu 4997525 | wstecz | dalej | na dół | strona główna | administrator |     
 
 
Unia Europejska
  Wspólna Polityka Rolna
- Informacje ogólne
- Dopłaty bezpośrednie
- WPR na lata 2014-2020
- Płatności bezpośrednie

-

Handel zagraniczny
- Portal UE
   
Rynki towarowe
  Mięso
- Notowania
- Notowania rynków zagranicznych
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW: [ wieprzowina, wolowina, drób, baranina ]
  Zboże
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Pasze
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Owoce i warzywa
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Mleko
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Cukier
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Prognozy
- Ogólne,    Mięso
- Zboże,      Mleko
  Wykresy cen towarów
- Wykresy z tabeli NetBrokers
   
Wokół rynków
- Środki ochrony roślin [10]
- Pasze i dodatki [37]
- Przyprawy i osłonki [19]
- Maszyny i urządzenia [27]
- Usługi transportowe [74]
- Wędliny [14]
- Magazyny, chłodnie, itp. [44]
   
 
Rynek Cukru

Komentarze i analizy

Data zamieszczenie: 2017-03-13
W 2017/18 zniknie deficyt na światowym rynku cukru

- Niemiecka firma analityczna F. O. Licht zmniejszyła swój szacunek globalnego deficytu w sezonie 2016/17 (październik/wrzesień) z 5,9 do 5,5 mln ton. W nadchodzącym sezonie 2017/18 ma pojawić się nadwyżka w wysokości 2 mln ton, jeszcze pod koniec 2016 roku analitycy tej firmy oceniali, że globalny rynek będzie zbilansowany - wynika z raportu FAMMU/FAPA

Powodem podniesienia prognozy nadwyżki produkcyjnej jest większa, niż oczekiwano, produkcja cukru w Azji (poprawiła się pogoda). Większa ma być też produkcja w UE, co jest związane ze zniesieniem kwotowania cukru i izoglukozy w październiku 2017 roku. W sezonie 2015/16 odnotowano deficyt rzędu 9,8 mln ton. Przeprowadzona przez Reuters na początku lutego 2017 roku ankieta wśród 18 analityków i handlowców pokazała, że po wyraźnej fazie deficytowej eksperci oczekują zbilansowanej sytuacji podażowo-popytowej na globalnym rynku cukru.

W sezonie 2015/16 mediana szacunków wyniosła -5 mln ton, a kolejnym produkcja ma dogonić spożycie. Na koniec pierwszego kwartału 2017 roku cukier surowy ma być notowany po średnio 21 centów za funt (~243 USD/t), a na koniec roku po 21,25 cts/lb, co oznacza wzrost o 1%. Większe zyski ma zapewnić cukier biały. Na koniec marca 2017 roku jego notowania mają wynosić 555 USD/t, a z końcem roku wzrosną o 10% do 605 USD/t. Reuters zaznacza, że prognoza cenowa jest medianą 18 prognoz, a analitycy nie byli zgodni, co do zachowania się cen w 2017 roku.

Prognoza podwyżki cen cukru w 2017 roku może dziwić, zwłaszcza biorąc pod uwagę prognozy zamknięcia deficytowej fazy na globalnym rynku i (przynajmniej) zbilansowania wysokości produkcji i spożycia. Wyższe podwyżki cukru białego niż surowego można tłumaczyć potencjalnie większą podażą z Brazylii, która głównie eksportuje cukier surowy. Mediana prognoz produkcji cukru w rejonie środkowo-południowym Brazylii, gdzie zbiera się 90% trzciny cukrowej w tym kraju, wyniosła w ankiecie Reuters ponad 35 mln ton, czyli rekordowo wysoko. W dużej mierze jest to skutek zmian w dywersyfikacji surowca – w sezonie 2017/18 aż 47% trzciny cukrowej ma trafić do produkcji cukru (z pozostałej części powstanie bioetanol), co jest najwyższym udziałem od sezonu 2012/13.

Inne firmy analityczne zakładają, że sezon 2016/17 ma być deficytowy, a mediana sześciu prognoz wynosi -6,5 mln ton. Sezon wcześniej odnotowano deficyt w wysokości 7,6 mln ton. Pierwsze prognozy dla sezonu 2017/18 zakładają niewielką nadwyżkę produkcyjną.


Źródło:
FAMMU/FAPA
 
 
-ZPC Box: Wysokie ceny jajek spędzają sen z powiek producentom żywności
-Deregulacja rynku cukru to szansa na poprawę rentowności producentów słodyczy i napojów?
-Nadchodzą znaczące zmiany na rynku cukru
-Polacy słodzą mniej. Jednak dane mówią wyraźnie: spożywamy więcej cukru
-Polska skorzysta na zniesieniu kwot cukrowych
-Spożycie cukru w Polsce w 2016 r. wzrosło o prawie 2 kg na jednego mieszkańca
-Ceny kakao pozostaną stabilne w krótkim okresie
-Badanie: 40 proc. Polaków rezygnuje z deseru z laktozą, glutenem i cukrem
-IERiGŻ: W maju br. na krajowym rynku ceny cukru były stabilne
-Rynek cukru - raport IERiGŻ
-Na rynku lodów dominować będą nowe odsłony znanych deserów
-Związek Producentów Cukru w Polsce z kampanią edukacyjną dla konsumentów
-Produkcja czekolady i wyrobów spadła w ciągu czterech miesięcy roku
-Słodycze na fali wzrostowej. Wydatki w Polsce będą rosły szybciej niż na świecie
-Pyłek kwiatowy, superfood od pszczół
-ZP PRW: Miody pitne wpisują się w obecne trendy rynkowe, potrzebują promocji
-Ekspert: na rynku lodów będzie nasilał się trend prozdrowotny
-Mars razem z Nestle, Lindt i Ferrero zredukują liczbę kalorii w swoich słodyczach
-Wytwórnia Lodów Prawdziwych „u Lodziarzy” zdobywa rynek i otwiera nowe lokale
-Indie i Polska jedynymi krajami ze wzrostem sprzedaży słodyczy czekoladowych
-Liczą straty
-Na słodko
-Zawarto porozumienie między plantatorami buraka a producentami cukru
-Polskie słodycze hitem eksportowym

 
- Komentarze i analizy

 
 
 
    Dział Handlowy:  Gadu-Gadu 4997525 | wstecz | dalej | do góry | strona główna | administrator | 

   
 
 
E-mail: biuro@netb.pl,   Telefon: +48 12 687-55-00,  Faks: +48 12 395-32-76; +48 12 687-55-01.
 
  NetBrokers Sp. z o.o. dokładając wszelkich starań, aby informacje zamieszczone na poniższych stronach były kompletne i zgodne z prawdą, nie jest jednak w stanie zagwarantować ich poprawnosci i nie ponosi żadnej odpowiedzialnosci za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.