Internetowa Giełda Towarowa NetBrokers jest największą w Polsce platformą skierowaną do firm działających na rynku rolno-spożywczym.  
 
 
wersja polska
wersja angielska
wersja rosyjska
 
Tabela ofert
 Kod firmy:
 ID:
 Hasło:
Wejście Rejestracja
   
 
  | O firmie | Cennik | Reklama | Informacje prasowe | Instrukcja obsługi | Kontakt | Charakterystyka Tabeli Ofert |
 
   
 
Miejsce na Twoją
reklamę
Miejsce na Twoją
reklamę
 
 
      Wyświetlanie wyników: 10 25 50 wszystkie                waluty online: [Bankier.pl]
 
 
 
    Dział Handlowy:  Gadu-Gadu 4997525 | wstecz | dalej | na dół | strona główna | administrator |     
 
 
Unia Europejska
  Wspólna Polityka Rolna
- Informacje ogólne
- Dopłaty bezpośrednie
- WPR na lata 2014-2020
- Płatności bezpośrednie

-

Handel zagraniczny
- Portal UE
   
Rynki towarowe
  Mięso
- Notowania
- Notowania rynków zagranicznych
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW: [ wieprzowina, wolowina, drób, baranina ]
  Zboże
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Pasze
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Owoce i warzywa
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Mleko
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Cukier
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Prognozy
- Ogólne,    Mięso
- Zboże,      Mleko
  Wykresy cen towarów
- Wykresy z tabeli NetBrokers
   
Wokół rynków
- Środki ochrony roślin [10]
- Pasze i dodatki [37]
- Przyprawy i osłonki [19]
- Maszyny i urządzenia [27]
- Usługi transportowe [74]
- Wędliny [14]
- Magazyny, chłodnie, itp. [44]
   
 
Rynek Cukru

Komentarze i analizy

Data zamieszczenie: 2017-04-04
Raport IERiGŻ: Rynek cukru 2016/17

W sezonie cukrowniczym 2016/2017 powierzchnia zasiewów buraków cukrowych wg wstępnych szacunków GUS wyniosła ok. 205 tys. ha. Średni plon wyniósł 62,6 ton/ha, a zbiory ok. 13 mln ton. Według danych Stowarzyszenia Techników Cukrowników (STC) areał uprawy wyniósł 203 tys. ha, średni plon 66,5 ton/ha, a zbiory 13,5 mln ton. Kampania cukrownicza trwała 112 dób, wobec 81 dób przed rokiem - informują analitycy IERiGŻ w raporcie.

Według danych GUS w okresie od września 2016 r. do stycznia 2017 r. produkcja cukru wyniosła 2010,7 tys. ton i była o 48 proc. większa niż w analogicznym okresie 2015/2016. Według danych STC produkcja wyniosła 2084 tys. ton i była o 42 proc. większa niż w kampanii 2015/2016.

Średni kurs euro do wyliczania minimalnej ceny skupu (26,29 EUR/tonę) wynosił w tym czasie 4,3207 zł, wobec 4,2176 zł przed rokiem. W rezultacie minimalna cena skupu wynosiła 113,59 zł/tonę i była o 2,4 proc. wyższa niż w kampanii 2015//2016. Według danych GUS średnia cena skupu buraków cukrowych w 2016 r. wyniosła 117,8 zł/tonę i była 1,3 proc. niższa niż przed rokiem. Spadek cen skupu był wynikiem dużej podaży buraków cukrowych do produkcji cukru pozakwotowego, które były kontraktowane i skupowane po niskich cenach. Według projektu rozporządzenia MRiRW w sprawie stawek płatności związanych z produkcją za 2016 r. płatność do powierzchni uprawy buraków cukrowych powinna wynieść 1952,25 zł/ha, wobec 2138,45 zł/ha.

W sezonie cukrowniczym 2017/2018 wystąpią duże zmiany regulacji rynku cukru w UE. Likwidacji ulegną kwoty produkcji oraz minimalna cena skupu buraków cukrowych (26,29 EUR/t). Koncerny cukrownicze prowadzą kontraktację surowca na sezon 2017/2018. Dobra koniunktura na rynku światowym oraz wysokie ceny w kraju wskazują, że 2017 r. powierzchnia zasiewów buraków cukrowych może wzrosnąć o 5 proc. do ok. 210 tys. ha. Jeżeli technologiczny plon cukru wyniesie ok. 10 ton/ha, to produkcja cukru może osiągnąć poziom 2,1 mln ton.

W 2016 r. eksport cukru wyniósł 465 tys. ton, w tym 285 tys. ton do UE. Na unijnym rynku największymi odbiorcami były: Niemcy (119 tys. ton), Litwa (28 tys. ton), Włochy (26 tys. ton), Łotwa (20 tys. ton), Czechy (18 tys. ton) oraz Grecja i Węgry (po 16 tys. ton). W krajach UE eksporterzy uzyskiwali średnio ok. 525 EUR/tonę, a w krajach trzecich ok. 422 EUR/tonę. Spośród krajów trzecich największe ilości cukru sprzedano do Izraela (49 tys. ton), Rosji (19 tys. ton), Gruzji (18 tys. ton) oraz do Kazachstanu (14 tys. ton). Import cukru wyniósł 230 tys. ton, w tym 86 tys. ton z krajów UE. Duży import cukru spowodowany był rozpoczęciem rafinacji cukru surowego już w lutym br. przez niektórych producentów.

Cukier do rafinacji importowano w lutym z Zimbabwe (25,6 tys. ton), w kwietniu z Mozambiku i Sudanu (po 25 tys. ton), a w czerwcu z Sudanu (25 tys. ton). Wzrost światowych cen spowodował, że koncerny cukrownicze jeszcze w sierpniu rafinowały cukier surowy, gdyż import z Mozambiku wyniósł 11 tys. ton, a z Zimbabwe 18 tys. ton. Ceny importowe wahały się w granicach 370-440 EUR/tonę. Spośród krajów członkowskich głównymi dostawcami cukru były Niemcy (26 tys. ton), Szwecja (18 tys. ton), Litwa (17 tys. ton) i Czechy (12 tys. ton ), a średnia cena importowa z UE wyniosła 521 EUR/tonę.

W styczniu 2017 r. ceny cukru na światowym rynku ponownie wzrosły, po krótkotrwałym spadku w listopadzie i grudniu 2016 r. Według danych USDA ERS światowe ceny cukru białego wzrosły do 538 USD/tonę, a cukru surowego do 450 USD/tonę. Relatywnie wysokie ceny cukru będą utrzymywały się w 2017 r. Wskazuje na to sytuacja podażowo-popytowa na światowym rynku. Według szacunków F.O. Licht w sezonie 2016/2017 światowa produkcja wzrośnie o 2,5 proc. do 178,8 mln ton cukru surowego, a konsumpcja o 1,4 proc. do 183,3 mln ton. W rezultacie spadną zapasy końcowe, które będą stanowiły 35,2 proc. światowej konsumpcji, wobec 38,9 proc. w sezonie poprzednim.

Źródło: www.portalspozywczy.pl/ IERiGŻ


Źródło:
...
 
 
-ZPC Box: Wysokie ceny jajek spędzają sen z powiek producentom żywności
-Deregulacja rynku cukru to szansa na poprawę rentowności producentów słodyczy i napojów?
-Nadchodzą znaczące zmiany na rynku cukru
-Polacy słodzą mniej. Jednak dane mówią wyraźnie: spożywamy więcej cukru
-Polska skorzysta na zniesieniu kwot cukrowych
-Spożycie cukru w Polsce w 2016 r. wzrosło o prawie 2 kg na jednego mieszkańca
-Ceny kakao pozostaną stabilne w krótkim okresie
-Badanie: 40 proc. Polaków rezygnuje z deseru z laktozą, glutenem i cukrem
-IERiGŻ: W maju br. na krajowym rynku ceny cukru były stabilne
-Rynek cukru - raport IERiGŻ
-Na rynku lodów dominować będą nowe odsłony znanych deserów
-Związek Producentów Cukru w Polsce z kampanią edukacyjną dla konsumentów
-Produkcja czekolady i wyrobów spadła w ciągu czterech miesięcy roku
-Słodycze na fali wzrostowej. Wydatki w Polsce będą rosły szybciej niż na świecie
-Pyłek kwiatowy, superfood od pszczół
-ZP PRW: Miody pitne wpisują się w obecne trendy rynkowe, potrzebują promocji
-Ekspert: na rynku lodów będzie nasilał się trend prozdrowotny
-Mars razem z Nestle, Lindt i Ferrero zredukują liczbę kalorii w swoich słodyczach
-Wytwórnia Lodów Prawdziwych „u Lodziarzy” zdobywa rynek i otwiera nowe lokale
-Indie i Polska jedynymi krajami ze wzrostem sprzedaży słodyczy czekoladowych
-Liczą straty
-Na słodko
-Zawarto porozumienie między plantatorami buraka a producentami cukru
-Polskie słodycze hitem eksportowym

 
- Komentarze i analizy

 
 
 
    Dział Handlowy:  Gadu-Gadu 4997525 | wstecz | dalej | do góry | strona główna | administrator | 

   
 
 
E-mail: biuro@netb.pl,   Telefon: +48 12 687-55-00,  Faks: +48 12 395-32-76; +48 12 687-55-01.
 
  NetBrokers Sp. z o.o. dokładając wszelkich starań, aby informacje zamieszczone na poniższych stronach były kompletne i zgodne z prawdą, nie jest jednak w stanie zagwarantować ich poprawnosci i nie ponosi żadnej odpowiedzialnosci za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.