Internetowa Giełda Towarowa NetBrokers jest największą w Polsce platformą skierowaną do firm działających na rynku rolno-spożywczym.  
 
 
wersja polska
wersja angielska
wersja rosyjska
 
Tabela ofert
 Kod firmy:
 ID:
 Hasło:
Wejście Rejestracja
   
 
  | O firmie | Cennik | Reklama | Informacje prasowe | Instrukcja obsługi | Kontakt | Charakterystyka Tabeli Ofert |
 
   
 
Miejsce na Twoją
reklamę
Miejsce na Twoją
reklamę
 
 
      Wyświetlanie wyników: 10 25 50 wszystkie                waluty online: [Bankier.pl]
 
 
 
    Dział Handlowy:  Gadu-Gadu 4997525 | wstecz | dalej | na dół | strona główna | administrator |     
 
 
Unia Europejska
  Wspólna Polityka Rolna
- Informacje ogólne
- Dopłaty bezpośrednie
- WPR na lata 2014-2020
- Płatności bezpośrednie

-

Handel zagraniczny
- Portal UE
   
Rynki towarowe
  Mięso
- Notowania
- Notowania rynków zagranicznych
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW: [ wieprzowina, wolowina, drób, baranina ]
  Zboże
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Pasze
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Owoce i warzywa
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Mleko
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Cukier
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Prognozy
- Ogólne,    Mięso
- Zboże,      Mleko
  Wykresy cen towarów
- Wykresy z tabeli NetBrokers
   
Wokół rynków
- Środki ochrony roślin [10]
- Pasze i dodatki [37]
- Przyprawy i osłonki [19]
- Maszyny i urządzenia [27]
- Usługi transportowe [74]
- Wędliny [14]
- Magazyny, chłodnie, itp. [44]
   
 
Edukacja

Przedmiot oraz zakres stosowania normy,
używane określenia

1.1. Przedmiot normy.

Przedmiotem normy są wymagania jakościowe dotyczące mięsa:

  • wieprzowego w półtuszach,
  • wołowego w półtuszach i ćwierćtuszach,
  • cielęcego w tuszach i półtuszach,
  • baraniego i jagnięcego w tuszach.
1.2. Zakres stosowania normy.

Wymagania normy dotyczą mięsa uznanego przez Weterynaryjną Inspekcję Sanitarną za zdatne do spożycia, przeznaczonego do obrotu.

1.3. Określenia.

  • bydło dojrzałe - jałówki, wolce, buhajki (do 2 lat) i buhaje (powyżej 2 lat) i krowy,
  • bydło niedojrzałe - bukaty (młodzież),
  • półtusza wieprzowa - połowa tuszy ze skórą lub częściowo bez skóry, z głową, nogami, ogonem lub bez ogona, bez nerek, tłuszczu wewnętrznego, z przeponą lub bez przepony,
  • półtusza wieprzowa - połowa tuszy ze skórą lub częściowo bez skóry, z głową, nogami, ogonem lub bez ogona, bez nerek i tłuszczu wewnętrznego, z przeponą lub bez przepony,
  • ćwierćtusza wołowa - połowa tuszy bez skóry, głowy, nóg, nerek, tłuszczu wewnętrznego, ogona, przepony i nóżki przepony,
  • tusza cielęca - tusza pozbawiona zawartości jamy brzusznej i zawartości klatki piersiowej z wyjątkiem nerek i otaczającego je tłuszczu, bez skóry, głowy i nóg, z ogonem lub bez ogona,
  • półtusza cielęca - połowa tuszy bez skóry głowy i nóg, z pozostawieniem nerek i otaczającego nerki tłuszczu, z ogonem lub bez ogona,
  • tusza jagnięcia - tusza pozbawiona zawartości jamy brzusznej i zawartości klatki piersiowej z wyjątkiem nerek i otaczającego je tłuszczu, bez głowy, nóg z ogonem lub bez ogona,
  • tusza barania - tusza pozbawiona zawartości jamy brzusznej i zawartości klatki piersiowej, bez głowy, nóg, nerek i tłuszczu wewnętrznego, z ogonem lub bez ogona,
  • wskaźnik uformowania tusz wołowych - stosunek masy tuszy do szerokości półtuszy mierzonej na wysokości tylnej krawędzi kostnej części mostka i zewnętrznej krawędzi wyrostka kolczystego 6 kręgu piersiowego,
  • tłuszcz wewnętrzny - tłuszcz okołonerkowy krokowy i mosznowy, osierdziowy, miedniczy, okołowymionowy i wokół mięśnia półbłoniastego (zrazowa górna),
  • tłuszcz międzymięśniowy - tłuszcz nagromadzony w tkance łącznej między mięśniami,
  • tłuszcz śródtkankowy - tłuszcz odłożony między wiązkami włókien mięśniowych wewnątrz mięśnia uwidaczniający się charakterystycznym wyglądem poprzecznego przekroju mięśni, zwanym marmurkowatością,
  • przekrwienia - wybroczyny krwiste powstałe na skutek uszkodzenia naczyń krwionośnych, obniżające wartość użytkową słoniny, mięsa i skóry,
  • konsystencja mięsa - cecha jakości mięsa charakteryzująca się opornością mechaniczną na działanie siły odkształcającej,
  • zawartość mięsa w tuszy - procentowy udział tkanki mięsnej w tuszy
 
Waluty
NBP z dnia: 2018-12-14
1 USD: 3.8095 wzrost
1 EUR: 4.3021 wzrost
1 GBP: 4.7940 wzrost
1 CHF: 3.8202 wzrost
[ komentarze, więcej... ]
Ogłoszenia
- dodaj
- zobacz
 
Reklama
Fresh-Market
Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy
RzetelnaFirma
 
 
 
 
    Dział Handlowy:  Gadu-Gadu 4997525 | wstecz | dalej | do góry | strona główna | administrator | 

   
 
 
E-mail: biuro@netb.pl,   Telefon: +48 12 687-55-00,  Faks: +48 12 395-32-76; +48 12 687-55-01.
 
  NetBrokers Sp. z o.o. dokładając wszelkich starań, aby informacje zamieszczone na poniższych stronach były kompletne i zgodne z prawdą, nie jest jednak w stanie zagwarantować ich poprawnosci i nie ponosi żadnej odpowiedzialnosci za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.