Internetowa Giełda Towarowa NetBrokers jest największą w Polsce platformą skierowaną do firm działających na rynku rolno-spożywczym.  
 
 
wersja polska
wersja angielska
wersja rosyjska
 
Tabela ofert
 Kod firmy:
 ID:
 Hasło:
Wejście Rejestracja
   
 
  | O firmie | Cennik | Reklama | Informacje prasowe | Instrukcja obsługi | Kontakt | Charakterystyka Tabeli Ofert |
 
   
 
Miejsce na Twoją
reklamę
Miejsce na Twoją
reklamę
 
 
      Wyświetlanie wyników: 10 25 50 wszystkie                waluty online: [Bankier.pl]
 
 
 
    Dział Handlowy:  Gadu-Gadu 4997525 | wstecz | dalej | na dół | strona główna | administrator |     
 
 
Unia Europejska
  Wspólna Polityka Rolna
- Informacje ogólne
- Dopłaty bezpośrednie
- WPR na lata 2014-2020
- Płatności bezpośrednie

-

Handel zagraniczny
- Portal UE
   
Rynki towarowe
  Mięso
- Notowania
- Notowania rynków zagranicznych
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW: [ wieprzowina, wolowina, drób, baranina ]
  Zboże
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Pasze
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Owoce i warzywa
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Mleko
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Cukier
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Prognozy
- Ogólne,    Mięso
- Zboże,      Mleko
  Wykresy cen towarów
- Wykresy z tabeli NetBrokers
   
Wokół rynków
- Środki ochrony roślin [10]
- Pasze i dodatki [37]
- Przyprawy i osłonki [19]
- Maszyny i urządzenia [27]
- Usługi transportowe [74]
- Wędliny [14]
- Magazyny, chłodnie, itp. [44]
   
 
Edukacja

Informacje ogólne

HACCP - Hazard Analysis and Critical Control Points

Od dłuższego czasu wśród polskich producentów mięsa przewija się problem wdrożenia i stosowania w swoich zakładach procedur HACCP. Wiele zakładów wdrożyło już te procedury, lecz inni wahają się nad ich wprowadzeniem, ze względu na związane z tym koszty modernizacji zakładu i późniejsze koszty administrowania systemem. Niewiele jednak z nich wie, że procedury HACCP zyskują ostatnio co raz większe znaczenie, a wkrótce staną się integralną częścią unijnych przepisów higieniczno-weterynaryjnych. (Nie zawsze mają tę świadomość nawet lekarze WIS). Poniżej krótkie przybliżenie, czym jest HACCP i jakie będzie jego znaczenie dla polskiego przemysłu mięsnego.

Zastosowanie HACCP w przemyśle spożywczym zostało zapoczątkowane w roku 1960 przez firmę Pisbury we współpracy z United Sates Army Natick Laboratory i NASA (National Aeronautics and Space Agency). System ten wykorzystano do produkcji żywności "zerowego ryzyka" dla astronautów w ramach amerykańskiego programu kosmicznego.Od początku lat 70-tych HACCP zyskał znaczną popularność w przemyśle spożywczym. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) rekomendowała stosowanie HACCP dla zapewnienia bezpieczeństwa żywności (Codex Alimentarius). System ten został także włączony do US Food and Drug Regulations i jest wykorzystywany przez USDA w inspekcjach przemysłu mięsnego w Stanach Zjednoczonych. Także w Europie Dyrektywa UE 93/43 nt. higieny produktów spożywczych , jak i Dyrektywa 94/65 nt. wymagań dotyczących produkcji i sprzedaży mięsa mielonego powołują się na HACCP.Artykuł 3 Dyrektywy 93/43EOEF mówi, że prowadzący przedsiębiorstwa zajmujące się żywnością powinni zidentyfikować wszelkie etapy swojej działalności, które są krytyczne dla uzyskania bezpieczeństwa żywności i zapewnić, że odpowiednie procedury bezpieczeństwa zostały opracowane, wdrożone, utrzymane i weryfikowane w oparciu o system HACCP. Artykuł 6 zaleca prowadzącym przedsiębiorstwa zajmujące się żywnością zastosowanie Standardu Europejskiego z serii EN 29000 w celu wdrożenia ogólnych zasad higieny i zaleceń dobrej praktyki w higienie (GMP).

Opracowane w ostatnich latach propozycje Komisji Europejskiej 500PC0438(02) dotyczące Zarządzenia Parlamentu Europejskiego i Komisji wprowadzającego szczegółowe zasady higieny dla żywności pochodzenia zwierzęcego, są nowym sformułowaniem - między innymi - Unijnych przepisów dotyczących higieny (93/43EOEF) i innych Dyrektyw Komisji dotyczących zdrowia publicznego i regulujących produkcję i sprzedaż żywności pochodzenia zwierzęcego.Motywem przewodnim tego nowego sformułowania zasad higieny jest przeniesienie całkowitej odpowiedzialności za bezpieczeństwo żywności na jej producentów. Wdrożenie analizy zagrożeń i ich kontroli (HACCP) i przestrzeganie zasad higieny (GMP) muszą zapewnić to bezpieczeństwo. Wprowadzenie tych zasad w życie, jeżeli propozycje te zostaną przyjęte, będzie obowiązkowe dla wszystkich prowadzących produkcję i obrót żywnością w Unii Europejskiej.Jak widać, wprowadzenie procedur HACCP będzie niezbędne także dla wszystkich zakładów mięsnych w Polsce, chcących utrzymać się na rynku Unii Europejskiej.
 
Waluty
NBP z dnia: 2018-12-14
1 USD: 3.8095 wzrost
1 EUR: 4.3021 wzrost
1 GBP: 4.7940 wzrost
1 CHF: 3.8202 wzrost
[ komentarze, więcej... ]
Ogłoszenia
- dodaj
- zobacz
 
Reklama
Fresh-Market
Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy
RzetelnaFirma
 
 
 
 
    Dział Handlowy:  Gadu-Gadu 4997525 | wstecz | dalej | do góry | strona główna | administrator | 

   
 
 
E-mail: biuro@netb.pl,   Telefon: +48 12 687-55-00,  Faks: +48 12 395-32-76; +48 12 687-55-01.
 
  NetBrokers Sp. z o.o. dokładając wszelkich starań, aby informacje zamieszczone na poniższych stronach były kompletne i zgodne z prawdą, nie jest jednak w stanie zagwarantować ich poprawnosci i nie ponosi żadnej odpowiedzialnosci za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.