Internetowa Giełda Towarowa NetBrokers jest największą w Polsce platformą skierowaną do firm działających na rynku rolno-spożywczym.  
 
 
wersja polska
wersja angielska
wersja rosyjska
 
Tabela ofert
 Kod firmy:
 ID:
 Hasło:
Wejście Rejestracja
   
 
  | O firmie | Cennik | Reklama | Informacje prasowe | Instrukcja obsługi | Kontakt | Charakterystyka Tabeli Ofert |
 
   
 
Miejsce na Twoją
reklamę
Miejsce na Twoją
reklamę
 
 
      Wyświetlanie wyników: 10 25 50 wszystkie                waluty online: [Bankier.pl]
 
 
 
    Dział Handlowy:  Gadu-Gadu 4997525 | wstecz | dalej | na dół | strona główna | administrator |     
 
 
Unia Europejska
  Wspólna Polityka Rolna
- Informacje ogólne
- Dopłaty bezpośrednie
- WPR na lata 2014-2020
- Płatności bezpośrednie

-

Handel zagraniczny
- Portal UE
   
Rynki towarowe
  Mięso
- Notowania
- Notowania rynków zagranicznych
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW: [ wieprzowina, wolowina, drób, baranina ]
  Zboże
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Pasze
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Owoce i warzywa
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Mleko
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Cukier
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Prognozy
- Ogólne,    Mięso
- Zboże,      Mleko
  Wykresy cen towarów
- Wykresy z tabeli NetBrokers
   
Wokół rynków
- Środki ochrony roślin [10]
- Pasze i dodatki [37]
- Przyprawy i osłonki [19]
- Maszyny i urządzenia [27]
- Usługi transportowe [74]
- Wędliny [14]
- Magazyny, chłodnie, itp. [44]
   
 
Edukacja

Dlaczego HACCP?

Żywność jest rzeczą najważniejszą na świecie.


Nie ważne czy masz jej wystarczająco dużo czy nie.



Bezpieczeństwo żywności jest następną w kolejności ważną sprawą


Jedzenie jest warunkiem dobrego i wartościowego życia. Jeżeli nie masz wystarczającej ilości jedzenia - zdrowego jedzenia, energia do życia, którą posiadasz będzie ograniczona.

Jeżeli nie masz dość jedzenia musisz spędzić cały dzień na myśleniu o jedzeniu i na jego zdobywaniu. Twoja energia zaś, która mogła być przeznaczona na odkrycia i zabawę będzie utracona.

Ludzie mają prawo oczekiwać, że żywność, którą jedzą jest bezpieczna i odpowiednia do jedzenia. Choroby wywołane przez żywność są najgorsze, a w ostateczności mogą być nawet śmiertelne.

Wszyscy, także hodowcy i rolnicy producenci i sprzedawcy mają obowiązek zapewnienia, że żywność przez nich dostarczana jest bezpieczna i nadaje się do spożycia. Jednakże konsumenci są odpowiedzialni za właściwe przechowywanie i przygotowanie żywności oraz za utrzymanie właściwej higieny w kuchni.

Bezpieczeństwo żywności zależy od wielu czynników takich jak:

  • Przestrzeganie przepisów z zakresu higieny żywności,
  • Wprowadzanie systemów zapewnienia bezpieczeństwa żywności ustanowionych i nadzorowanych przez samych producentów (GMP - dobra praktyka produkcyjna),
  • Wprowadzenie sytemu Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli (HACCP),
  • Utrzymanie ciągłości łańcuch chłodniczego dla żywności, która nie może być przechowywana w temperaturach nie chłodniczych,
  • Możliwości śledzenia losów produktów i składników żywności przez całą ich drogę od producenta do konsumenta,
  • Żywność importowana musi spełniać takie same warunki bezpieczeństwa i higieny jak żywność w kraju importującym.
Niektóre produkty żywnościowe mogą charakteryzować się podwyższonym ryzykiem dla zdrowia ludzi. Szczególnie dotyczy to żywności pochodzenia zwierzęcego, w której częstotliwość występowania zakażeń mikrobiologicznych i zanieczyszczeń chemicznych jest wyższa niż w innych rodzajach żywności.

Dla zapewnienia bezpieczeństwa żywności jednym z niezbędnych narzędzi jest system HACCP. System HACCP dla produktów żywnościowych jest systemem, który koncentruje się na kontroli podczas wytwarzania zamiast na kontroli produktu końcowego. Dzięki temu zasoby i urządzenia zakładu są wykorzystane w optymalnym stopniu.

Jednocześnie system HACCP pozwala na uzyskanie szerszego spojrzenia na proces produkcji, problemów występujących w jego trakcie oraz ich częstotliwości. Dzięki temu możliwe jest ich uniknięcie i zapobieżeniu występowaniu w przyszłości. Dla producenta oznacza to mniejsze ilości odpadów i mniejsze straty.

Co więcej, jeżeli system HACCP już działa, zakład produkcyjny posiada dokumentacje ukazującą sposób obróbki produktu dostarczanego do klienta, cały proces produkcji i jego wszystkie etapy. Dzięki temu konsument nabywa większego zaufania do producenta i a producent zdobywa uznanie u organizacji nadzorujących. Należy także podkreślić, że system ten jest szeroko znany na rynku międzynarodowym i już jest ważnym elementem w handlu międzynarodowym.



 
Waluty
NBP z dnia: 2018-12-14
1 USD: 3.8095 wzrost
1 EUR: 4.3021 wzrost
1 GBP: 4.7940 wzrost
1 CHF: 3.8202 wzrost
[ komentarze, więcej... ]
Ogłoszenia
- dodaj
- zobacz
 
Reklama
Fresh-Market
Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy
RzetelnaFirma
 
 
 
 
    Dział Handlowy:  Gadu-Gadu 4997525 | wstecz | dalej | do góry | strona główna | administrator | 

   
 
 
E-mail: biuro@netb.pl,   Telefon: +48 12 687-55-00,  Faks: +48 12 395-32-76; +48 12 687-55-01.
 
  NetBrokers Sp. z o.o. dokładając wszelkich starań, aby informacje zamieszczone na poniższych stronach były kompletne i zgodne z prawdą, nie jest jednak w stanie zagwarantować ich poprawnosci i nie ponosi żadnej odpowiedzialnosci za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.