Internetowa Giełda Towarowa NetBrokers jest największą w Polsce platformą skierowaną do firm działających na rynku rolno-spożywczym.  
 
 
wersja polska
wersja angielska
wersja rosyjska
 
Tabela ofert
 Kod firmy:
 ID:
 Hasło:
Wejście Rejestracja
   
 
  | O firmie | Cennik | Reklama | Informacje prasowe | Instrukcja obsługi | Kontakt | Charakterystyka Tabeli Ofert |
 
   
 
Miejsce na Twoją
reklamę
Miejsce na Twoją
reklamę
 
 
      Wyświetlanie wyników: 10 25 50 wszystkie                waluty online: [Bankier.pl]
 
 
 
    Dział Handlowy:  Gadu-Gadu 4997525 | wstecz | dalej | na dół | strona główna | administrator |     
 
 
Unia Europejska
  Wspólna Polityka Rolna
- Informacje ogólne
- Dopłaty bezpośrednie
- WPR na lata 2014-2020
- Płatności bezpośrednie

-

Handel zagraniczny
- Portal UE
   
Rynki towarowe
  Mięso
- Notowania
- Notowania rynków zagranicznych
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW: [ wieprzowina, wolowina, drób, baranina ]
  Zboże
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Pasze
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Owoce i warzywa
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Mleko
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Cukier
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Prognozy
- Ogólne,    Mięso
- Zboże,      Mleko
  Wykresy cen towarów
- Wykresy z tabeli NetBrokers
   
Wokół rynków
- Środki ochrony roślin [10]
- Pasze i dodatki [37]
- Przyprawy i osłonki [19]
- Maszyny i urządzenia [27]
- Usługi transportowe [74]
- Wędliny [14]
- Magazyny, chłodnie, itp. [44]
   
 
Rynek Mięsa

Komentarze i analizy

Data zamieszczenie: 2017-08-09
"Polska Ekologia": Ryby najlepiej kupować z hodowli tradycyjnej

Specjaliści przestrzegają przy tym, że ryby, podobnie jak pozostałe produkty spożywcze, z uwagi na zanieczyszczenie środowiska, mogą zawierać resztki substancji szkodliwych dla konsumenta. Stąd zalecenie aby urozmaicić dietę i spożywać różne gatunki ryb, z różnych źródeł. A najlepiej kupować ryby z hodowli tradycyjnej - informuje Stowarzyszenie "Polska Ekologia".

Jedzmy więcej ryb! – zalecają eksperci FAO i WHO, a naukowcy z SGGW wspierają to zalecenie. Jedzmy dwa razy tyle co obecnie, bowiem z zaledwie 12 kg zjadanymi przez statystycznego Polaka, wleczemy się w ogonie Europy. Tymczasem, w ocenie "Polskiej Ekologii", trudno się dopatrzyć istnienia rządowego programu żywieniowego, mającego na celu poprawę sytuacji zdrowotnej obywateli także przez spożycie ryb, zwiększenie ich dostępności, wreszcie poprawy zaopatrzenia.

O tym, że ryby słodkowodne są cennym źródłem składników odżywczych wiedzą kardiolodzy i dietetycy. Wyliczają ważne składniki: dobrze przyswajalne białko mające wysoką wartość odżywczą, fosfor, potas i magnez, witaminy, kwasy tłuszczowe omega-3.

- Żywienie pokarmem naturalnym oraz zbożem, sprawia, że mięso ryb z naszych stawów posiada niepowtarzalne walory smakowe, co zyskuje uznanie wśród nabywców z całego kraju. Stawy znajdujące się na terenach „Natura 2000”, ulokowane są na podłożu gliniasto – piaszczystym, co znacząco podnosi walory smakowe hodowanych w nich ryb. Nasze gospodarstwo jest liczącym się ośrodkiem hodowli ryb. Specjalizujemy się w produkcji karpia królewskiego, amura, tołpygi pstrej i białej, szczupaka, suma europejskiego, lina, sandacza, karasia. Wprowadzamy nowe gatunki ryb i poznajemy tajniki ich hodowli. Na specjalne zamówienie odbiorców, kontraktujemy niektóre gatunki ryb - mówi Agnieszka K. Andruszewska z Zarządu Dóbr Smolin, przedsiębiorstwa rodzinnego należącego do Stowarzyszenia „Polska Ekologia”:

Jednak tradycyjne gospodarstwa rybackie nie mają łatwej egzystencji, gdyż mniejsze zagęszczenie niż w hodowli intensywnej, bardziej rygorystyczna dbałość o zdrowie ryb, unikanie antybiotyków, starania o maksymalną czystość wody, konieczność zapewnienia szybkiego transportu i wynikające z procedury certyfikacyjnej systematyczne poddawanie się kontroli inspektora, wszystko to zwiększa koszty i cenę produktów.

- Prowadzenie gospodarstwa rybnego to trudne zadanie. Aż 30 procent ryb z naszych stawów zjadają ptaki, które mają tu żerowiska. Łabędzie, kormorany, bieliki, czaple i inne żyją ze stawów, a więc na koszt hodowcy. Straty wynikające z tego faktu w skali roku szacuje się na 150 tys. zł. Trzeba też wziąć pod uwagę, że ryby, gdyby nie ich połów przez ptaki, mogłyby jeszcze urosnąć do pełnych rozmiarów, stąd pełne straty są jeszcze większe. Do tego dochodzą groble niszczone przez wydry i bobry. Występują też kradzieże. Pilnowanie ułatwiają telefony komórkowe, foto pułapki oraz dozór osobowy. Prawdą jest, że przy zabezpieczaniu stawów przed kradzieżami przedsiębiorstwo zdane jest tylko na siebie ponieważ Państwowa Straż Rybacka w zasadzie tu nie zagląda - uważa Agnieszka K. Andruszewska

Źródło: portalspozywczy.pl


Źródło:
...
 
 
-14 nowych przypadków ASF u dzików
-Jak skutecznie zwalczyć ASF w Polsce?
-Słabe wyniki eksportu polskich jaj spożywczych
-UE: W ciągu roku dokonano uboju 257 mln świń
-Limity połowowe na 2018 rok. Ekolodzy apelują o odbudowę bałtyckich stad
-W skupach spadają ceny żywca wieprzowego
-IERiGŻ: Pogarsza się opłacalność przetwórstwa i eksportu ryb
-IERiGŻ: Spada polski eksport baraniny
-IERiGŻ: Opłacalność produkcji jaj uległa znaczącej poprawie
-IERiGŻ: Mimo grypy ptaków, ceny drobiu w Polsce były stabilne
-Organizacje rolnicze nie chcą liberalizacji handlu wołowiną z Mercosurem
-W powiecie siedleckim pojawiło się kolejne ognisko ASF
-IERiGŻ: Poziom cen trzody będzie się powoli obniżał
-Polska wołowina pozostaje konkurencyjna cenowo na rynku UE
-Rosną ceny skupu żywca wołowego
-Afera z fipronilem w jajach: Farmio oczyszczone z zarzutów
-GUS: wzrosła produkcja żywca rzeźnego i jaj, a produkcja mleka bez zmian w 2016 r.
-Top-Jaj: Jaja zanieczyszczone fipronilem są po terminie przydatności. Nie jesteśmy w stanie wycofać tej partii
-Statystyczny Polak zjada rocznie 70 jaj mniej niż dekadę temu
-KRD-IG jednym z inicjatorów działań komunikacyjnych na rzecz europejskiego drobiu
-Sytuacja w sektorze wieprzowiny w Polsce i UE
-Rosnąca cena żywca nie sprzyja zakładom mięsnym
-Wołowina wraca do łask
-Polscy rybacy będą mogli wyłowić więcej śledzia i łososia, a mniej dorsza

 
- Komentarze i analizy

 
 
 
    Dział Handlowy:  Gadu-Gadu 4997525 | wstecz | dalej | do góry | strona główna | administrator | 

   
 
 
E-mail: biuro@netb.pl,   Telefon: +48 12 687-55-00,  Faks: +48 12 395-32-76; +48 12 687-55-01.
 
  NetBrokers Sp. z o.o. dokładając wszelkich starań, aby informacje zamieszczone na poniższych stronach były kompletne i zgodne z prawdą, nie jest jednak w stanie zagwarantować ich poprawnosci i nie ponosi żadnej odpowiedzialnosci za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.