Internetowa Giełda Towarowa NetBrokers jest największą w Polsce platformą skierowaną do firm działających na rynku rolno-spożywczym.  
 
 
wersja polska
wersja angielska
wersja rosyjska
 
Tabela ofert
 Kod firmy:
 ID:
 Hasło:
Wejście Rejestracja
   
 
  | O firmie | Cennik | Reklama | Informacje prasowe | Instrukcja obsługi | Kontakt | Charakterystyka Tabeli Ofert |
 
   
 
Miejsce na Twoją
reklamę
Miejsce na Twoją
reklamę
 
 
      Wyświetlanie wyników: 10 25 50 wszystkie                waluty online: [Bankier.pl]
 
 
 
    Dział Handlowy:  Gadu-Gadu 4997525 | wstecz | dalej | na dół | strona główna | administrator |     
 
 
Unia Europejska
  Wspólna Polityka Rolna
- Informacje ogólne
- Dopłaty bezpośrednie
- WPR na lata 2014-2020
- Płatności bezpośrednie

-

Handel zagraniczny
- Portal UE
   
Rynki towarowe
  Mięso
- Notowania
- Notowania rynków zagranicznych
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW: [ wieprzowina, wolowina, drób, baranina ]
  Zboże
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Pasze
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Owoce i warzywa
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Mleko
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Cukier
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Prognozy
- Ogólne,    Mięso
- Zboże,      Mleko
  Wykresy cen towarów
- Wykresy z tabeli NetBrokers
   
Wokół rynków
- Środki ochrony roślin [10]
- Pasze i dodatki [37]
- Przyprawy i osłonki [19]
- Maszyny i urządzenia [27]
- Usługi transportowe [74]
- Wędliny [14]
- Magazyny, chłodnie, itp. [44]
   
 
Rynek Mięsa

Komentarze i analizy

Data zamieszczenie: 2018-01-02
Technolog żywności: Za zakaz stosowania fosforanów w kebabie zapłaciłby konsument

- W Polsce do mięsa na kebab nie stosuje się fosforanów. Natomiast za półprodukt z fosforanami płaci się mniej, co jest przewagą producentów z Niemiec. U nich luka prawna została wykorzystana i zinterpretowana na korzyść producenta. Tym samym ceny są bardziej konkurencyjne i dają przewagę producentom niemieckim - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Lidia Ugorska, menedżer produktu i technolog żywności w firmie Hortimex.

W listopadzie Komisja Ochrony Środowiska Parlamentu Europejskiego, na wniosek socjaldemokratów i Zielonych, zaproponowała wprowadzenie zakazu stosowania fosforanów w mięsie na kebab. 13 grudnia na sesji plenarnej PE nie poparł jednak rezolucji wzywającej do zakazu stosowania fosforanów do mięsa mrożonego. Za przyjęciem rezolucji zagłosowało 373 europosłów, ale do jej przyjęcia zabrakło trzech głosów. Zdecydowanie przeciwko zmianom opowiedziała się największa w PE Europejska Partia Ludowa. "Nie ma żadnych dowodów na to, że fosforany mają negatywny wpływ na zdrowie" - mówiła rzeczniczka EPL, europosłanka Renate Sommer. (czytaj więcej).

O tym, jakie znaczenie dla polskich producentów mięsa typu kebab miałoby wprowadzenie zakazu stosowania fosforanów, porozmawialiśmy z Lidią Ugorską, technologiem żywności i menedżerem produktu w firmie Hortimex, zajmującej się m.in. dystrybucją dodatków do żywności.

- Sytuacja jest bardziej złożona niż by się wydawało. W Polsce do mięsa na kebab nie stosuje się fosforanów. Nie postępuje się więc w myśl twierdzenia, że stosowanie tych substancji dodatkowych nie jest ani dozwolone ani zabronione. Dodatków tych nie ma na liście dozwolonych substancji dodatkowych do żywności do tego typu aplikacji, dlatego też nie wolno ich używać - mówi Ugorska.

Specjalistka wskazuje, że polscy producenci, którzy wysyłają mrożone mięso na kebaby do innych krajów, byli w sytuacji gorszej niż producenci z niektórych krajów UE, w tym z Niemiec.

- W sprawozdaniu Komisji Europejskiej z 2017 roku stwierdzono, że w niektórych państwach członkowskich władze oraz podmioty działające na rynku spożywczym stosowały różne interpretacje prawa UE w odniesieniu do produktów mięsnych. Stało się to powodem różnego ich wdrażania i stosowania. To samo dotyczy producentów mieszanek dla przetwórstwa mięsnego, którzy swoje produkty dostarczają do tego typu aplikacji - mówi Ugorska.
Przedstawicielka firmy Hortimex zauważa, że polscy producenci nauczyli się radzić sobie bez fosforanów i dostosowali swoje procesy produkcyjne do obowiązujących wymogów.

- Nie ma co ukrywać, że rozwiązania bez fosforanów są droższe i mniej ekonomiczne dla producentów. Fosforany wiążą wodę, zapobiegają wysychaniu oraz zapobiegają rozpadowi mięsa podczas pieczenia. Za półprodukt z fosforanami płaci się mniej. I to jest przewaga producentów z Niemiec. U nich luka prawna została wykorzystana i zinterpretowana na korzyść producenta. Tym samym ceny są bardziej konkurencyjne i dają przewagę producentom niemieckim - mówi Ugorska.

W ocenie technologa żywności panika, którą część mediów usiłowała wzbudzić wśród konsumentów kebabu, była niczym nieuzasadniona.

- Mówię oczywiście o dramatycznych tytułach typu "Czy to koniec kebabu?", "Wkrótce kebab zniknie z ulic Warszawy, Berlina...", "Bruksela chce zakazać kebabów" . Pojawiły się też słowa o euro-zamachu na to popularne jedzenie. Tymczasem kebaby dałyby sobie radę bez fosforanów, jak to widać wśród naszych producentów. Za zmiany zapłaciłby konsument - dodaje.

Ugorska zauważa, że fosforany, podobnie jak wszystkie substancje dodatkowe mające E, nie są przez konsumentów mile widziane na etykietach.

- Dzieje się tak, mimo że fosfor jest niezbędnym składnikiem budowy organizmu i pełni w nim wiele ważnych funkcji. Jednak dietetycy sygnalizują pojawiająca się nadmierną podaż tego składnika w żywności. Prócz produktów będących naturalnie źródłem tego pierwiastka, coraz większe jest spożycie żywności przetworzonej, do produkcji której, w różnych celach technologicznych, dodawane są związki fosforu. Wystarczy wspomnieć dużo wyższe niż kilkanaście lat temu spożycie napojów typu cola. Zbyt duże ilości fosforu w diecie mogą ograniczyć wchłanianie innych składników mineralnych - dodaje.

Mając na uwadze te obawy Europejski Urząd ds Bezpieczeństwa Żywności przyjrzy się fosforanom i dokona ponownej oceny bezpieczeństwa tych dodatków do żywności do końca 2018 roku.

Źródło: AT, portalspozywczy.pl


Źródło:
...
 
 
-Podmioty spoza Unii Europejskiej z zainteresowaniem patrzą na polską branżę mięsną
-Jurgiel: Nie będzie żadnych zmian w przepisach o uboju rytualnym
-Kolejny krok do otwarcia rynku Chin na ukraiński drób
-IERiGŻ: Ceny ryb rosną, ale wolniej niż innych grup żywności
-IERiGŻ: Opłacalność produkcji indyczej zbliża się do progu rentowności chowu
-IERiGŻ: Sytuacja na rynku jaj konsumpcyjnych stabilizuje się
-Chiny wprowadzają cła na drób z Brazylii
-Stowarzyszenie Otwarte Klatki o nieprawidłowościach na fermie drobiu. Branża: Podobne patologie nie są normą
-Rosnąca liczba kur w przydomowych hodowlach reakcją na wzrost cen jaj?
-Branża drobiarska to jeden z działów gospodarki, w których Polska odniosła największy sukces
-Zmian nie będzie
-USA chcą wykorzystać kłopoty Brazylijczyków i eksportować drób do Chin
-BGŻ BNP Paribas: Przetwórstwo drobiu wciąż się rozwija
-Ceny mięsa kurcząt w Rosji spadają. Wzrost produkcji przekracza wzrost popytu
-Masarnie i restauracje doceniają mięso ze świń rasy puławskiej
-Ceny łososia norweskiego biją kolejne rekordy
-Brexit napędza wzrost inwestycji drobiarskich w Walii
-Rosjanie chcą eksportować swoje jaja do Unii Europejskiej
-Japończycy rozpoczynają import drobiu z Turcji
-Przez ostatnie 2 lata jajka mocno zdrożały. To nie koniec wzrostu cen
-Nowe ogniska ASF u świń na Lubelszczyźnie
-Kolejne firmy rezygnują z jaj klatkowych
-Prezes ZM Olewnik na EEC 2018: Skończyła się era, w której produkt sprzedawał się sam
-Producenci majonezu rezygnują z jaj z chowu klatkowego

 
- Komentarze i analizy

 
 
 
    Dział Handlowy:  Gadu-Gadu 4997525 | wstecz | dalej | do góry | strona główna | administrator | 

   
 
 
E-mail: biuro@netb.pl,   Telefon: +48 12 687-55-00,  Faks: +48 12 395-32-76; +48 12 687-55-01.
 
  NetBrokers Sp. z o.o. dokładając wszelkich starań, aby informacje zamieszczone na poniższych stronach były kompletne i zgodne z prawdą, nie jest jednak w stanie zagwarantować ich poprawnosci i nie ponosi żadnej odpowiedzialnosci za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.