Internetowa Giełda Towarowa NetBrokers jest największą w Polsce platformą skierowaną do firm działających na rynku rolno-spożywczym.  
 
 
wersja polska
wersja angielska
wersja rosyjska
 
Tabela ofert
 Kod firmy:
 ID:
 Hasło:
Wejście Rejestracja
   
 
  | O firmie | Cennik | Reklama | Informacje prasowe | Instrukcja obsługi | Kontakt | Charakterystyka Tabeli Ofert |
 
   
 
Miejsce na Twoją
reklamę
Miejsce na Twoją
reklamę
 
 
      Wyświetlanie wyników: 10 25 50 wszystkie                waluty online: [Bankier.pl]
 
 
 
    Dział Handlowy:  Gadu-Gadu 4997525 | wstecz | dalej | na dół | strona główna | administrator |     
 
 
Unia Europejska
  Wspólna Polityka Rolna
- Informacje ogólne
- Dopłaty bezpośrednie
- WPR na lata 2014-2020
- Płatności bezpośrednie

-

Handel zagraniczny
- Portal UE
   
Rynki towarowe
  Mięso
- Notowania
- Notowania rynków zagranicznych
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW: [ wieprzowina, wolowina, drób, baranina ]
  Zboże
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Pasze
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Owoce i warzywa
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Mleko
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Cukier
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Prognozy
- Ogólne,    Mięso
- Zboże,      Mleko
  Wykresy cen towarów
- Wykresy z tabeli NetBrokers
   
Wokół rynków
- Środki ochrony roślin [10]
- Pasze i dodatki [37]
- Przyprawy i osłonki [19]
- Maszyny i urządzenia [27]
- Usługi transportowe [74]
- Wędliny [14]
- Magazyny, chłodnie, itp. [44]
   
 
Rynek Mleka

Komentarze i analizy

Data zamieszczenie: 2019-11-20
Mleczna środa: Okiem serowara Vincent Vergne, francuski mistrz serowarstwa, zdobywca tytułu Meilleur Ouvrier de France w luty

Portalspozywczy.pl: Jak jest postrzegany zawód serowara we Francji?

Vincent Vergne: Serowar jest to bardzo znany, szanowany i istotny zawód we Francji. Obecnie bardzo dużo młodych ludzi kształci się w tym kierunku, a co za tym idzie coraz więcej szkół otwiera klasy o tym profilu w swoich placówkach. Tak, jak wraca moda na produkty naturalne i Bio, tak samo zawód serowara cieszy się ponownie sporą popularnością we Francji. I chociaż w pewnym momencie nie był to modny kierunek, to ostatnio sytuacja zdecydowanie odmieniła się.

Co jest istotne w pracy serowara? Które czynniki mają największy wpływ na udany produkt?

Z pewnością surowiec. Ważne jest to, żeby rolnik miał dobrej jakości mleko od bardzo dobrze odżywianej i zdrowej zwierzyny. Kolejnym krokiem jest przetwórstwo mleka przy użyciu odpowiednich technik. Następnie bardzo ważnym punktem jest rafinacja, czyli przetworzenie sera z punktu A, z którego wyjeżdża od rolnika i trafia do punktu B, do rafinera. I w jego piwnicy sery są myte, szczotkowane, a niektóre po prostu przekłada się. I te sery starzeją się przez 2-3 dni, tydzień, miesiąc a czasami nawet latami.

Jakie znaczenia i wartość ma ser w kulturze i w kuchni francuskiej?

Dla Francuzów są cztery najważniejsze filary: chleb, ser, wino i kuchnia francuska. To wszystko jest zakorzenione w kulturze, rozwijane i znane na całym świecie. Natomiast mówiąc o podejściu Francuzów do serów, warto podać przykład typowego Francuza, który średnio zjada 26 kg sera rocznie.

Czy można wskazać ulubione rodzaje serów wśród Francuzów?

Tak, oczywiście. Najszybciej i najczęściej Francuzi idą w stronę serów łagodnych, serów kozich, które są bardzo delikatne i kremowe. Ale również duże grono osób lubi sery bardziej wyraziste, pachnące, z charakterem. Zazwyczaj są to sery miękkie, lejące, bardziej idąc w stronę Comte, Master.

Swoją ofertę poza detalem kierują Państwo także na rynek HoReCa. Jak oceniają Państwo swoje działania w gastronomii?

Kluczowa jest dla nas sprzedaż detaliczna, bo tu mamy najwięcej klientów. Natomiast jeśli chodzi o restauracje, to mamy dużo lokali, z którymi współpracujemy. Sporo z tych restauracji posiada gwiazdki Michelin. Od pewnego czasu we Francji otwiera się dużo barów serowych, które kupują u nas dużo sera i podają go w różnych wersjach. Na zimno, na gorąco, w zależności od typu sera, który można podgrzać, usmażyć, a nawet ugotować. Można je podawać z ziemniakami lub wędliną i oczywiście z winami. Współpracujemy z wieloma takimi podmiotami. Zwłaszcza na południu Francji, gdzie działamy.

Dziękuję za rozmowę.Źródło: Jakub Szymanek/portalspozywczy.pl


Źródło:
...
 

 ARTYKUŁY

-Wzrost cen płaconych za mleko w UE
-Wzrost cen płaconych za mleko w UE
-Chiny nie chcą już mleka bez laktozy
-Wzrost cen płaconych za mleko w UE
-Chiny nie chcą już mleka bez laktozy
-Mleczna środa: Mleczne sprawy na Forum Rynku Spożywczego i Handlu
-Zjazd Delegatów Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich
-Mleczna środa: Przyszłość imprez targowych
-Rosja importowała więcej produktów mleczarskich niż podawały oficjalne źródła
-EDA: Walki na rynku lotniczym uderzają w europejskie sery i inne produkty mleczne
-Polska produkcja mleka za duża w stosunku do potrzeb polskiego rynku
-EDA: Mleczarstwo straci na cłach USA
-EDA: Dzieci do piątego roku życia powinny unikać napojów na bazie roślinnej
-Mleczna środa. Prezes Spomleku: polski konsument często niepotrzebnie obawia się soli, cukru czy laktozy i glutenu
-EDA: Sektor mleczarski daje 10 mld euro dodatniego bilansu handlowego UE
-Mleko bez GMO
-Organizacje mleczarskie wybrały polskich kandydatów do zarządu EDA
-Mleczna środa: Mleko z wodą? Ruszą kontrole w mleczarniach
-Mleko w skupie drożeje
-Mleczna środa: Mleczarze obawiają się Brexitu
-EDA przedstawiła wytyczne do. opakowań plastikowych
-Mleczna środa: Jak susza rolnicza wpływa na producentów mleka?
-EDA chce wzmocnić relację UE –Afryka poprzez zrównoważony rozwój mleczarstwa w Afryce
-KZSM rusza z kampanią telewizyjną promującą przetwory mleczarskie

 

 ARCHIWUM

- Komentarze i analizy

 
 
 
    Dział Handlowy:  Gadu-Gadu 4997525 | wstecz | dalej | do góry | strona główna | administrator | 

   
 
 
E-mail: biuro@netb.pl,   Telefon: +48 12 687-55-00,  Faks: +48 12 395-32-76; +48 12 687-55-01.
 
  NetBrokers Sp. z o.o. dokładając wszelkich starań, aby informacje zamieszczone na poniższych stronach były kompletne i zgodne z prawdą, nie jest jednak w stanie zagwarantować ich poprawnosci i nie ponosi żadnej odpowiedzialnosci za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.