Internetowa Giełda Towarowa NetBrokers jest największą w Polsce platformą skierowaną do firm działających na rynku rolno-spożywczym.  
 
 
wersja polska
wersja angielska
wersja rosyjska
 
Tabela ofert
 Kod firmy:
 ID:
 Hasło:
Wejście Rejestracja
   
 
  | O firmie | Cennik | Reklama | Informacje prasowe | Instrukcja obsługi | Kontakt | Charakterystyka Tabeli Ofert |
 
   
 
Miejsce na Twoją
reklamę
Miejsce na Twoją
reklamę
 
 
      Wyświetlanie wyników: 10 25 50 wszystkie                waluty online: [Bankier.pl]
 
 
 
    Dział Handlowy:  Gadu-Gadu 4997525 | wstecz | dalej | na dół | strona główna | administrator |     
 
 
Unia Europejska
  Wspólna Polityka Rolna
- Informacje ogólne
- Dopłaty bezpośrednie
- WPR na lata 2014-2020
- Płatności bezpośrednie

-

Handel zagraniczny
- Portal UE
   
Rynki towarowe
  Mięso
- Notowania
- Notowania rynków zagranicznych
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW: [ wieprzowina, wolowina, drób, baranina ]
  Zboże
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Pasze
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Owoce i warzywa
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Mleko
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Cukier
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Prognozy
- Ogólne,    Mięso
- Zboże,      Mleko
  Wykresy cen towarów
- Wykresy z tabeli NetBrokers
   
Wokół rynków
- Środki ochrony roślin [10]
- Pasze i dodatki [37]
- Przyprawy i osłonki [19]
- Maszyny i urządzenia [27]
- Usługi transportowe [74]
- Wędliny [14]
- Magazyny, chłodnie, itp. [44]
   
 
 
Opracowania
www.netb.pl
2019-08-08
Knorr: 70% konsumentów nie sprawdza składów produktów

Zaledwie 1% ankietowanych potrafi określić ilość soli w produkcie na podstawie tego, co jest napisane na etykiecie. Prawie 60% Polaków zna zalecaną, maksymalną dzienną dawkę soli, ale równocześnie aż 70% nie sprawdza składów produktów, w tym informacji o zawartości soli aż 80% badanych. 90% wie, że nadmierne spożycie soli ma negatywny wpływ na zdrowie, ale równocześnie jej ograniczenie jest dla nich trudne.

5 g dziennie to maksymalna dawka soli zalecana przez Światową Organizację Zdrowia. 60% przebadanych przez firmę Knorr i GFK udzieliło poprawnej odpowiedzi i podało taką właśnie liczbę określającą dzienne spożycie soli. Tylko ile właściwie to jest te 5 g? Łyżeczka, pół łyżeczki, „szczypta”? Z tym ankietowani mieli już problem. Aż 38% badanych odpowiedziało: „Nie wiem”.

Z czego wynika ten paradoks? Z jednej strony wiemy, że sól w nadmiarze nam szkodzi, wiemy też, ile powinniśmy jej spożywać, a z drugiej nie potrafimy jej ograniczyć. Zapewne jedną z przyczyn jest to, iż nie mamy świadomości, ile soli zawierają spożywane przez nas codziennie potrawy gotowe oraz półprodukty. Ma to związek z naszymi przyzwyczajeniami i wyborami żywieniowymi.

Jak wykazało badanie, ponad 70% Polaków przygotowuje samodzielnie posiłki przynajmniej kilka razy w miesiącu. Współczynnik osób gotujących jest dużo wyższy wśród kobiet niż wśród mężczyzn. Rzadziej gotują osoby młodsze (15-29 lat) i studenci. Prawie 40% Polaków kupuje przynajmniej raz w miesiącu dodatki do potraw i półprodukty zawierające w składzie sól. Osoby kupujące półprodukty częściej mieszkają w miastach, mają wykształcenie wyższe i zaliczają się do grupy pracowników umysłowych lub gospodyń domowych. Nie zawsze jednak gotujemy sami, często stołujemy się poza domem. To, po co wówczas sięgamy, nie zawsze jest zdrowe. 28% Polaków wybiera fast food’y i dania gotowe przynajmniej raz w miesiącu. Co na to nasza ekspertka?

Aneta Łańcuchowska, trenerka kulinarna radzi: - Tego typu „szybkie” posiłki kupowane na mieście często zawierają dużo więcej soli, niż gdybyśmy przygotowali je samodzielnie w domu, do czego serdecznie zachęcam. Na rynku mamy pełną gamę przypraw z różnych zakątków świata, zatem najwyższy czas na odcięcie się od starych, niezdrowych przyzwyczajeń.

Często dosalamy potrawy, bo mamy przekonanie, że zbyt mała ilość soli jest właśnie tym, co sprawia, że potrawa jest niesmaczna czy niewystarczająco przyprawiona. Przygotowujący posiłki w domu ankietowani wskazali sól jako przyprawę, z której najtrudniej byłoby im zrezygnować. Na drugim miejscu znalazł się pieprz. Prawie 60% badanych dodatkowo dosala posiłki złożone z półproduktów zawierających już sól. Czy można wzbogacić smak potraw rezygnując z soli?
- Bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn to zioła, które z powodzeniem mogą zastąpić sól, np. przy marynowaniu mięs. Wszystkim tym, którzy nie potrafią skomponować odpowiedniego połączenia przypraw do swojego dania, polecam skorzystanie z dostępnych na rynku mieszanek, oczywiście tych bez dodatku soli - radzi Aneta Łańcuchowska.

90% ankietowanych zdaje sobie sprawę z tego, że nadmierne spożycie soli ma negatywny wpływ na zdrowie. Większość z nich potrafi również poprawnie wskazać choroby spowodowane nadmiernym spożyciem soli. Co więcej, prawie 60% poprawnie określiło referencyjną dawkę soli według WHO, zarówno w przypadku dzieci, jak i dorosłych. Niestety, okazuje się, że ta wiedza jest czysto teoretyczna, bo w praktyka wskazuje na coś innego. Badanie wykazało, że 70% Polaków w ogóle nie czyta składów produktów oraz tabel wartości odżywczych. Prawie 80% natomiast nie sprawdza zawartości soli w produkcie. Ekspertka podpowiada:

- Bez czytania etykiet nie jest możliwa prawidłowa ocena i w konsekwencji właściwy wybór produktu spożywczego. Dlatego zachęcam wszystkich do czytania etykiet i wyciągania stosownych wniosków z informacji tam zawartych. Również z racji tego, iż m.in. dzięki wysiłkom producentów, stają się one coraz bardziej proste, przez co bardziej zrozumiałe dla konsumenta. Czytając etykiety, zwracajmy uwagę na zawartość danego składnika w porcji, co pozwoli nam na zorientowanie się, ile np. soli dostarczamy sobie podczas jednego posiłku.

Badanie wykazało, że co trzeci ankietowany deklaruje ograniczanie soli w swojej diecie, z czego aż 43% procent ogranicza kupowanie produktów o dużej jej zawartości. Przyprawy Knorr idealnie wpisują się w ten trend i pomagają polepszać jakość codziennej diety – mówi Natalia Babczyńska odpowiedzialna za markę Knorr.

Źródło: portalspozywczy.pl

 
 
 
Tygodnik Finansowy
-Protest farmerów w Brukseli.
-Bronisze: Ceny krajowych jabłek są nadal wysokie
-Niemiecki startup wkracza z przyprawami na polski rynek
-Drogi listopad
-Co dziesiąty Polak po świętach zmarnuje ponad 2 kg produktów
-Pracownicy z Ukrainy są coraz rzadziej postrzegani w naszym kraju jako zagrożenie
-Rośnie podaż warzyw korzeniowych. Ceny spadają
-Żywność na wagę w sklepach: Strzępki pleśni, niezadeklarowane konserwany i zawyżona należność
-W sklepie Nestle można zapłacić skanem twarzy
-Handel wydaje najwięcej na reklamę, nie oszczędzają też producenci żywności m.in. słodyczy
-Konsumenci płacą za parking pod sklepem. Czy jest to zgodne z prawem? Tak, ale...
-Francja zakaże Czarnego Piątku?
-Co trzeci Polak kupuje roślinne odpowiedniki mięsa - raport Roślinniejemy
-KRIR apeluje o całkowitą depopulację dzików


 
Archiwum
- Grudzień 2019
 
Archiwum roczne
2007
I II III IV
V VI VII VIII
IX X XI XII
2006
I II III IV
V VI VII VIII
IX X XI XII
2005
I II III IV
V VI VII VIII
IX X XI XII
2004
I IX X XI
XII - - -
 
 
    Dział Handlowy:  Gadu-Gadu 4997525 | wstecz | dalej | do góry | strona główna | administrator | 

   
 
 
E-mail: biuro@netb.pl,   Telefon: +48 12 687-55-00,  Faks: +48 12 395-32-76; +48 12 687-55-01.
 
  NetBrokers Sp. z o.o. dokładając wszelkich starań, aby informacje zamieszczone na poniższych stronach były kompletne i zgodne z prawdą, nie jest jednak w stanie zagwarantować ich poprawnosci i nie ponosi żadnej odpowiedzialnosci za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.