Internetowa Giełda Towarowa NetBrokers jest największą w Polsce platformą skierowaną do firm działających na rynku rolno-spożywczym.  
 
 
wersja polska
wersja angielska
wersja rosyjska
 
Tabela ofert
 Kod firmy:
 ID:
 Hasło:
Wejście Rejestracja
   
 
  | O firmie | Cennik | Reklama | Informacje prasowe | Instrukcja obsługi | Kontakt | Charakterystyka Tabeli Ofert |
 
   
 
Miejsce na Twoją
reklamę
Miejsce na Twoją
reklamę
 
 
      Wyświetlanie wyników: 10 25 50 wszystkie                waluty online: [Bankier.pl]
 
 
 
    Dział Handlowy:  Gadu-Gadu 4997525 | wstecz | dalej | na dół | strona główna | administrator |     
 
 
Unia Europejska
  Wspólna Polityka Rolna
- Informacje ogólne
- Dopłaty bezpośrednie
- WPR na lata 2014-2020
- Płatności bezpośrednie

-

Handel zagraniczny
- Portal UE
   
Rynki towarowe
  Mięso
- Notowania
- Notowania rynków zagranicznych
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW: [ wieprzowina, wolowina, drób, baranina ]
  Zboże
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Pasze
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Owoce i warzywa
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Mleko
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Cukier
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Prognozy
- Ogólne,    Mięso
- Zboże,      Mleko
  Wykresy cen towarów
- Wykresy z tabeli NetBrokers
   
Wokół rynków
- Środki ochrony roślin [10]
- Pasze i dodatki [37]
- Przyprawy i osłonki [19]
- Maszyny i urządzenia [27]
- Usługi transportowe [74]
- Wędliny [14]
- Magazyny, chłodnie, itp. [44]
   
 
 
Opracowania
www.netb.pl
2018-03-07
Ekspert: Nie ma żadnych podstaw aby osoby tolerujące laktozę spożywały produkty bezlaktozowe

Prof. Andrzej Babuchowski, prezes Instytutu Innowacji Przemysłu Mleczarskiego SM Mlekpol, w rozmowie z serwisem portalspożywczy.pl analizuje występowanie laktozy w poszczególnych produktach mleczarskich. Odniósł się w ten sposób do publikacji, w której naukowcy przestrzegają, że produkty bez laktozy mogą zaszkodzić.

Jak zauważa Andrzej Babuchowski, w Polsce, tak jak w północnej Europie tylko niewielka część populacji wykazuje nietolerancję laktozy wynikającą z niedoboru laktazy (beta-D-galaktozydazy) zwaną też alaktazją. - W zasadzie u wszystkich dzieci enzym ten występuje, jako że mleko najpierw matki, a następnie zawarte w odżywkach, czy innych produktach mlecznych jest ich podstawowym pożywieniem. To, że w wieku późniejszym wiele osób ma problemy z nietolerancją laktozy wynika z faktu, że przez długi czas nie spożywali mleka stąd też organizm przestał go produkować. Dla organizmu wytwarzanie czegoś na co nie ma zapotrzebowania jest zbędnym wysiłkiem – wyjaśnia profesor.

Jak mówi, powrót do spożywania mleka może spowodować, że po pewnym czasie enzym będzie znowu wytwarzany i objawy nietolerancji znikną. Można to robić w różny sposób; pić mleko rozcieńczone wodą lub niewielkie ilości mleka. Przyjmuje się, że dzienne spożywanie do 20-25 g laktozy w produktach, czyli około 500 ml mleka, nie powinno spowodować nieprzyjemnych objawów. - Biorąc powyższe pod uwagę, w żadnym innym spożywanym bezpośrednio, produkcie mlecznym poza mlekiem i jego odmianami smakowymi nie mamy takich stężeń laktozy, które narażałyby nas na wystąpienie nieprzyjemnych objawów nietolerancji laktozy – mówi prof. Babuchowski.

W serach dojrzewających powyżej 4-6 tygodni laktoza praktycznie nie występuje, w młodszych jest na poziomie 1 grama/kg. W maśle praktycznie jej nie ma. - Stąd też określenia, że ser, czy masło bez laktozy nie ma sensu. Jest to „oczywista oczywistość”. Te śladowe ilości niczego nie spowodują – mówi prezes Instytutu Innowacji Przemysłu Mleczarskiego.

- Twarogi i twarożki zawierają 20-35 g laktozy w kilogramie, ale nikt nie je kilograma twarogu. W produktach fermentowanych takich jak jogurty, kefiry mamy 35-42 g laktozy na litr, ale w tym przypadku konsumujemy na ogół ilości 4-5 krotnie mniejsze, czyli rządu 7-8 g laktozy. Z powyższego wynika, że nie ma żadnych podstaw, żeby osoby nieposiadające wrodzonej lub nabytej w wyniku choroby nietolerancji laktozy spożywały produkty bezlaktozowe – podkreśla profesor Babuchowski.

Zobacz także materiał, w którym Naukowcy przestrzegają, że produkty bez laktozy mogą zaszkodzić

Źródło: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl

 
 
 
Tygodnik Finansowy
-Rosną globalne wydatki na cyfrową transformację
-Możliwości zakupowe Polaków rosną szybciej niż średnia dla UE
-Ile żywności eksportujemy do krajów naszych mundialowych rywali?
-Credit Agricole: Produkcja przemysłowa wyraźnie powyżej oczekiwań
-Pekao i KUKE mają wspólną ofertę dla eksporterów
-KE bierze się za stosowanie przez producentów podwójnych standardów
-Każdy supermarket może stać się elektrownią
-PRCH o zmianach zwyczajów zakupowych po ograniczeniu handlu
-Jakie triki stosują producenci żywności? Lista nadużyć jest spora
-5 trendów konsumenckich w branży piw rzemieślniczych
-Można składać wnioski o przyznanie wsparcia na "Restrukturyzację małych gospodarstw"
-3-4 października 2018 r. w Białymstoku odbędzie się Wschodni Kongres Gospodarczy
-Ekspert: Mundial to idealna okazja, aby pokusić się o jakąś niestandardową formę promocji
-Ekspert: RODO weszło w życie. Na co będą teraz zwracać uwagę regulatorzy?


 
Archiwum
- Czerwiec 2018
 
Archiwum roczne
2007
I II III IV
V VI VII VIII
IX X XI XII
2006
I II III IV
V VI VII VIII
IX X XI XII
2005
I II III IV
V VI VII VIII
IX X XI XII
2004
I IX X XI
XII - - -
 
 
    Dział Handlowy:  Gadu-Gadu 4997525 | wstecz | dalej | do góry | strona główna | administrator | 

   
 
 
E-mail: biuro@netb.pl,   Telefon: +48 12 687-55-00,  Faks: +48 12 395-32-76; +48 12 687-55-01.
 
  NetBrokers Sp. z o.o. dokładając wszelkich starań, aby informacje zamieszczone na poniższych stronach były kompletne i zgodne z prawdą, nie jest jednak w stanie zagwarantować ich poprawnosci i nie ponosi żadnej odpowiedzialnosci za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.