Internetowa Giełda Towarowa NetBrokers jest największą w Polsce platformą skierowaną do firm działających na rynku rolno-spożywczym.  
 
 
wersja polska
wersja angielska
wersja rosyjska
 
Tabela ofert
 Kod firmy:
 ID:
 Hasło:
Wejście Rejestracja
   
 
  | O firmie | Cennik | Reklama | Informacje prasowe | Instrukcja obsługi | Kontakt | Charakterystyka Tabeli Ofert |
 
   
 
Miejsce na Twoją
reklamę
Miejsce na Twoją
reklamę
 
 
      Wyświetlanie wyników: 10 25 50 wszystkie                waluty online: [Bankier.pl]
 
 
 
    Dział Handlowy:  Gadu-Gadu 4997525 | wstecz | dalej | na dół | strona główna | administrator |     
 
 
Unia Europejska
  Wspólna Polityka Rolna
- Informacje ogólne
- Dopłaty bezpośrednie
- WPR na lata 2014-2020
- Płatności bezpośrednie

-

Handel zagraniczny
- Portal UE
   
Rynki towarowe
  Mięso
- Notowania
- Notowania rynków zagranicznych
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW: [ wieprzowina, wolowina, drób, baranina ]
  Zboże
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Pasze
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Owoce i warzywa
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Mleko
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Cukier
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Prognozy
- Ogólne,    Mięso
- Zboże,      Mleko
  Wykresy cen towarów
- Wykresy z tabeli NetBrokers
   
Wokół rynków
- Środki ochrony roślin [10]
- Pasze i dodatki [37]
- Przyprawy i osłonki [19]
- Maszyny i urządzenia [27]
- Usługi transportowe [74]
- Wędliny [14]
- Magazyny, chłodnie, itp. [44]
   
 
 
Komentarze i analizy - Rynek owoców i warzyw
www.netb.pl
2018-04-04
Jak jedzą Polacy? Schizofrenicznie - deklaracje rodaków różnią się od ich zachowań

Każdy konsument powinien mieć świadomość, że to co jemy wpływa na całe nasze życie i zdrowie. Przeciętny Polak twierdzi, że odżywia się dobrze. Jednak fakty są takie, że 60 proc. rodaków ma nadmierną wagę ciała. Zdaniem dietetyczek i ekspertów rynku nadal jesteśmy lepsi w teorii niż w praktyce jeśli chodzi o to co wkładamy w sklepie do koszyka a następnie na własny talerz.

- Chciałabym powiedzieć, że Polacy się zdrowo odżywiają, niestety jesteśmy coraz grubsi, na co wpływ ma kilka czynników: kiepskie jedzenie, mała aktywność fizyczna, dużo stresu, niedobór snu, zanieczyszczone powietrze - mówi Hanna Stolińska – Fiedorowicz z Instytutu Żywności i Żywienia im. prof. dr med. Aleksandra Szczygła.

Jej zdaniem Polacy deklarują, że zdrowo się odżywiają jednak nadal nie widać tego po faktycznej zawartości ich lodówek czy talerzy. - Nie widać zdrowego żywienia Polaków również w statystykach jeśli chodzi o procent nadwagi i otyłości naszych rodaków ale również jeśli chodzi o choroby, które coraz częściej nas dotykają czyli m.in. układu krążenia, cukrzycę, nowotwory czy stany zapalne w organizmie i ogólny stan zdrowia. Wcale nie jest dobrze - mówi Hanna Stolińska-Fiedorowicz.

Polaków wciąż kuszą słodycze, tłuste mięsa, fast foody i nadal uciekamy od zasad dobrego odżywiania. - Musimy na co dzień pamiętać, że zdrowe żywienie jest to najważniejsza rzecz na świecie, bo to co jemy buduje nasz organizm. Musimy zwolnić tempo życia i bardziej skupić się na tym co zjadamy, spróbować przygotowywać samodzielnie zdrowe posiłki - dodaje Hanna Stolińska-Fiedorowicz.

Zdaniem dietetyczki Polacy faktycznie mają coraz większą wiedzę jeśli chodzi o zdrowe odżywianie, w teorii. - Jednak nadal mają spory problem z przełożeniem jej na praktykę, ponieważ zwykle kierujemy się zmysłem smaku... a nadal wiele osób wierzy w to, że to co jest zdrowe, po prostu nie może być smaczne. Wiele osób wręcz unika jedzenia jarmużu czy szpinaku tylko dlatego, że mają świadomość, że są one zdrowe - dodała Hanna Stolińska-Fiedorowicz.

Zuzanna Antecka, dietetyk, psycholog, autorka serwisu szpinakrobibleee.pl dodaje, że Polacy szukają zdrowych, lokalnych produktów, jednak nadal to nie ma przełożenia na zdrowe odżywianie Polaków, chociaż dodajmy, że przeciętny Polak twierdzi, że odżywia się dobrze.
Jak tak naprawdę wygląda menu Polaków?

- Mam wrażenie, że jesteśmy lepsi w teorii niż w praktyce. Polacy szukają zdrowych, lokalnych produktów, to jest fajne, jednak nadal jest to bardziej teoretyczne niż praktyczne. Nadal nie ma takiego przełożenia, że Polak się dobrze odżywia, chociaż dodajmy, że przeciętny Polak twierdzi, że odżywia się dobrze. Mam wrażenie, że to polskie żywienie jest nieco schizofreniczne, bo z jednej strony lubimy gotować, czerpać z regionalnych, lokalnych produktów, lubimy sięgać po żywność eko, superfoods, produkty bezglutenowe, bezcukrowe ale z drugiej strony robimy to niekonsekwentnie, myśląc, że jak sypniemy sobie chia do jogurtu to już na cały dzień mamy „zaliczone” to zdrowe odżywianie. Konsumenci powinni mieć świadomość, że sam superfoods nie działa. Jeśli będziemy się źle odżywiać globalnie, to nawet jeśli do śniadania zjemy chia i chlorellę i na tym się zatrzymamy, to nie wpłynie pozytywnie na nasze zdrowie i samopoczucie – mówi ekspertka.

Z kolei Honorata Jarocka, Food and Drink Analyst z firmy Mintel przyznaje, że prozdrowotne trendy na polskim rynku zyskują na znaczeniu. - Polscy konsumenci, zwłaszcza ci młodsi, są niezwykle chętni żeby eksperymentować ze swoimi stylami odżywiania. A to, co mówią media i celebryci ma wpływ na to, jak się odżywiają - mówi Honorata Jarocka, Food and Drink Analyst z firmy Mintel.

I dodaje, że dzisiaj dieta to już nie tylko ograniczanie się, kategoryczne zasady. Dziś dieta to długoterminowy styl odżywiania, w którym również przyjemności kulinarne mają swoje stałe miejsce. - Polacy to coraz mocniej rozumieją, tworzą własne definicje diety, zdrowego odżywiania się ale i stylu życia. To fajny kierunek dla branży spożywczej - zapewnia Honorata Jarocka.

Źródło: www.portalspozywczy.pl

 
 
 
Rzeczpospolita
-Zrównane zostaną stawki VAT na keczup i musztardę
-Meksyk jest piątym co do wielkości producentem brokułów na świecie
-Producenci borówek otrzymali 180 tys. zł na promocję owoców
-Trzy winnice z portfolio CEDC kolejny raz na podium w międzynarodowym rankingu
-Analiza IERiGŻ: Duży wzrost cen jabłek w marcu 2018 r. przez małe zapasy
-Na Antarktydzie wyhodowano warzywa bez użycia ziemi
-Analiza: Spadek zapasów jabłek wpłynie na kolejne podwyżki cen jabłek
-Konflikt handlowy pomiędzy USA a Chinami a zmiany zasad w handlu owocami i orzechami
-Zrzeszenie Producentów Papryki RP: Chcemy integrować producentów i dystrybutorów papryki
-Dietetyk: Burak to polski superfood
-Gambia: Kraj krewetek i orzeszków ziemnych szuka inwestycji
-Zdrowa dieta sposobem na bezsenność?
-Rośnie trend na spożywanie ananasów. Zdetronizują modne awocado?
-Jak jedzą Polacy? Schizofrenicznie - deklaracje rodaków różnią się od ich zachowań


 
Archiwum
- Kwiecień 2018
 
Archiwum roczne
2007
I II III IV
V VI VII VIII
IX X XI XII
2006
I II III IV
V VI VII VIII
IX X XI XII
2005
I II III IV
V VI VII VIII
IX X XI XII
2004
I IX X XI
XII - - -
 
 
    Dział Handlowy:  Gadu-Gadu 4997525 | wstecz | dalej | do góry | strona główna | administrator | 

   
 
 
E-mail: biuro@netb.pl,   Telefon: +48 12 687-55-00,  Faks: +48 12 395-32-76; +48 12 687-55-01.
 
  NetBrokers Sp. z o.o. dokładając wszelkich starań, aby informacje zamieszczone na poniższych stronach były kompletne i zgodne z prawdą, nie jest jednak w stanie zagwarantować ich poprawnosci i nie ponosi żadnej odpowiedzialnosci za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.