Internetowa Giełda Towarowa NetBrokers jest największą w Polsce platformą skierowaną do firm działających na rynku rolno-spożywczym.  
 
 
wersja polska
wersja angielska
wersja rosyjska
 
Tabela ofert
 Kod firmy:
 ID:
 Hasło:
Wejście Rejestracja
   
 
  | O firmie | Cennik | Reklama | Informacje prasowe | Instrukcja obsługi | Kontakt | Charakterystyka Tabeli Ofert |
 
   
 
Miejsce na Twoją
reklamę
Miejsce na Twoją
reklamę
 
 
      Wyświetlanie wyników: 10 25 50 wszystkie                waluty online: [Bankier.pl]
 
 
 
    Dział Handlowy:  Gadu-Gadu 4997525 | wstecz | dalej | na dół | strona główna | administrator |     
 
 
Unia Europejska
  Wspólna Polityka Rolna
- Informacje ogólne
- Dopłaty bezpośrednie
- WPR na lata 2014-2020
- Płatności bezpośrednie

-

Handel zagraniczny
- Portal UE
   
Rynki towarowe
  Mięso
- Notowania
- Notowania rynków zagranicznych
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW: [ wieprzowina, wolowina, drób, baranina ]
  Zboże
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Pasze
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Owoce i warzywa
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Mleko
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Cukier
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Prognozy
- Ogólne,    Mięso
- Zboże,      Mleko
  Wykresy cen towarów
- Wykresy z tabeli NetBrokers
   
Wokół rynków
- Środki ochrony roślin [10]
- Pasze i dodatki [37]
- Przyprawy i osłonki [19]
- Maszyny i urządzenia [27]
- Usługi transportowe [74]
- Wędliny [14]
- Magazyny, chłodnie, itp. [44]
   
 
 
Opracowania
www.netb.pl
2018-04-09
Fala kontroli Skarbówki w branży gastronomicznej i sieciach handlowych

– Firmy gastronomiczne doświadczają niekonsekwencji organów podatkowych. Urzędy skarbowe, które w poprzednich latach potwierdzały charakter dostaw posiłków ‘na wynos’ i z dowozem do klienta jako dostaw towarów, obecnie twierdzą, że jest to jednak usługa. Różnica jest zasadnicza – jako dostawa towaru czynność taka podlega stawce 5% VAT, zaś jako usługa – 8% – twierdzi Marta Szafarowska, partner zarządzający, doradca podatkowy Gekko Taxens Doradztwo Podatkowe.

Posiadane przez podatników interpretacje indywidualne nie są uchylane. Organy podatkowe kwestionują je w toku prowadzonych kontroli, twierdząc, że albo przedstawiony stan faktyczny jest niepełny, albo, że przedstawiona przez podatnika we wniosku o interpretację klasyfikacja statystyczna nie była prawidłowa. Dzięki temu organy mogą stwierdzić, że podatnicy zalegają z podatkiem VAT również za te okresy, w których posiadali już korzystne dla siebie interpretacje. Pozostaje jednak pytanie, czy działanie takie jest słuszne w świetle przepisów unijnych – zastanawia się Marta Szafarowska.

Od 2016 r. w firmach prowadzących działalność w zakresie gastronomii, ale i w sieciach handlowych, przetacza się fala kontroli podatkowych ukierunkowanych na podważenie prawa do stosowania stawki 5% VAT na sprzedawane posiłki i dania na wynos. Organy konsekwentnie twierdzą, że zastosowanie powinna mieć w tym przypadku stawka 8% VAT właściwa dla usług gastronomicznych i cateringowych. W ocenie organów, stawka 5% zarezerwowana jest wyłącznie dla gotowych posiłków i dań. Według organów to wyłącznie takie produkty, które wymagają dalszej obróbki w celu ich spożycia (np. klopsiki w słoikach lub dania mrożone). Tak wynikało z interpretacji ogólnej Ministra Finansów z 2016 r. Jak zaznacza doradca podatkowy Gekko Taxens, interpretacja ta jednak zaprzeczyła stanowisku prezentowanemu w wielu interpretacjach indywidualnych wydawanych przez organy podatkowe w poprzednich latach. W interpretacjach tych organy potwierdzały, zgodnie z orzecznictwem Trybunału Sprawiedliwości UE, że w przypadku sprzedaży gotowych do konsumpcji dań (np. pizzy z dowozem) mamy do czynienia z dostawą towarów. Z kolei Urząd Statystyczny kwalifikował takie towary właśnie jako gotowe posiłki i dania na gruncie PKWiU, co łącznie oznaczało prawo podatnika do zastosowania stawki 5% VAT do takich dostaw.

– Tym bardziej zaskakuje odpowiedź udzielona 5.03.2018 r. w imieniu Ministra Finansów na interpelację poselską w tej sprawie. Minister Finansów twierdzi w niej, że to sami podatnicy popełniali błąd wskazując nieprawidłowy kod PKWiU w składanych wnioskach o interpretację, w efekcie czego interpretacje te nie wiążą organów podatkowych, a podatnicy mogą być zobowiązani do zapłaty zaległości za lata poprzednie – mówi Marta Szafarowska.
Zdaniem ekspertki Gekko Taxens, założenie jest błędne. – Wielu podatników w składanych wnioskach o interpretacje nie podawało w ogóle kodu PKWiU. Podatnicy pytali jedynie czy realizowane przez nich świadczenia powinny być kwalifikowane jako dostawa towarów, czy też świadczenie usług na gruncie przepisów o VAT. I na tak postawione pytanie otrzymywali od Ministra Finansów odpowiedź, że niezależnie od zakresu czynności, które są wymagane do przygotowania posiłku, jego sprzedaż na wynos bądź z dowozem do klienta powinna być uznana za dostawę towarów. Nie dziwi więc, że niezrozumiała jest nagła zmiana frontu i twierdzenie przez organy, że jest to jednak usługa, a stan faktyczny przedstawiony przez podatnika nie był wyczerpujący. Wydając interpretację organ ma zawsze możliwość wezwania podatnika do uzupełnienia stanu faktycznego przedstawionego we wniosku. Jeśli jednak sam w tejże interpretacji stwierdza, że zakres czynności przygotowawczych nie wpływa na kwalifikację posiłku sprzedawanego na wynos jako towaru, to należy sobie postawić pytanie co wniosłoby do sprawy przedstawienie przez podatnika we wniosku pełnego zakresu tych czynności? – uważa.

– Ministerstwo twierdzi również, że gotowe posiłki i dania w rozumieniu PKWiU to wyłącznie takie, które są mrożone bądź pakowane próżniowo (bądź w inny sposób), nieprzeznaczone bezpośrednio do spożycia. Czyli, zgodnie ze stanowiskiem organów podatkowych, gotowymi posiłkami i daniami nie są te, które można od razu spożyć, ale jedynie takie, które do tego spożycia trzeba dodatkowo przygotować (rozmrozić, podgrzać lub upiec). Takie rozumienie sformułowania ‘gotowe posiłki i dania’ wywołuje, z oczywistych względów, niezrozumienie ze strony podatników. W powszechnym rozumieniu ‘gotowy posiłek’ oznacza bowiem niewątpliwie posiłek gotowy do spożycia – dodaje Marta Szafarowska.

Jej zdaniem, podejście organów, które kwestionują możliwość uznania posiłków sprzedawanych na wynos jako ‘gotowych posiłków’ prowadzi do absurdalnych skutków. Po pierwsze, stawką 5%, mającą charakter preferencyjny, opodatkowane byłyby zatopione w konserwantach klopsiki w słoikach, ale już nie świeżo ugotowane i sprzedawane w pojemnikach na wynos. Te ostatnie objęte byłyby stawką 8% VAT. Po drugie, leżące w sklepie obok siebie pojemniki z sushi w opakowaniu podlegałyby różnym stawkom VAT – te zamrożone stawce 5%, a te, które dopiero co zostały przygotowane w sklepie – stawce 8%.
Dodaje, że uzasadniając swoje stanowisko organy podatkowe wskazują, że przepisy unijne pozwalają na zastosowanie stawki obniżonej do gotowych posiłków niezależnie od tego czy są one klasyfikowane jako element usług restauracyjnych i cateringowych, czy też jako produkty spożywcze (towary). – Niemniej, przepisy unijne zawierają jasną definicję usług restauracyjnych i cateringowych. W świetle wspomnianych przepisów, z zakresu tych usług wyłączone zostały dostawy gotowej lub niegotowej żywności lub napojów albo dostawy gotowej lub niegotowej żywności i napojów, wraz z ich transportem lub bez niego, ale bez żadnych innych usług wspomagających. Tak więc, definiując zakres usług restauracyjnych i cateringowych przepisy unijne nakazują wyłączyć z nich posiłki i dania dostarczane klientom bez usług wspomagających (np. obsługi kelnerskiej). Z tej perspektywy, koncepcja organów by uznawać dostawy takich posiłków za element usług restauracyjnych i cateringowych, opodatkowanych stawką 8% VAT, jest wprost sprzeczna z przepisami unijnymi – mówi Szafarowska.

Podkreśla, że to firmy gastronomiczne ponoszą konsekwencje zamieszania spowodowanego bałaganem dotyczącym oczekiwań Organów skarbowych co do stosowania prawidłowej stawki VAT, w postaci kontroli skarbowych i sankcji związanych z niedopłatą podatku VAT.

Źródło: portalspozywczy.pl


Źródło: Agrobiznes

 
 
 
Tygodnik Finansowy
-Giganci e-handlu w sądzie
-TVN: Reklamy przy „Kuchennych Rewolucjach” i „Masterchefie” najdroższe w cenniku
-Dane o Polakach na widelcu firm
-Prezydent Rosji poparł obniżkę VAT na owoce do 10 proc.
-Nowe kary za spanie w kabinie tira
-Premier: planujemy kolejne działania na rzecz gospodarki Polski Wschodniej
-Millenialsi kochają luksus
-Rząd przeznaczy 200 mln zł na stołówki szkolne
-RODO sposobem na telemarketerów. Wystarczy jeden wniosek i się odczepią
-Badanie: Dyrektorzy finansowi polskich firm wierzą w mocną koniunkturę biznesu i gospodarki
-Rusza V Wschodni Kongres Gospodarczy w Białymstoku
-KRUS: Umowa ubezpieczenia dzieci rolników od następstw nieszczęśliwych wypadków od 14 października
-Rolnicy pesymistyczni co do roku 2018. Tak negatywnych opinii nie było od 2015
-Badanie: Za zakupy online Polacy płacą najczęściej bezgotówkowo


 
Archiwum
- Październik 2018
 
Archiwum roczne
2007
I II III IV
V VI VII VIII
IX X XI XII
2006
I II III IV
V VI VII VIII
IX X XI XII
2005
I II III IV
V VI VII VIII
IX X XI XII
2004
I IX X XI
XII - - -
 
 
    Dział Handlowy:  Gadu-Gadu 4997525 | wstecz | dalej | do góry | strona główna | administrator | 

   
 
 
E-mail: biuro@netb.pl,   Telefon: +48 12 687-55-00,  Faks: +48 12 395-32-76; +48 12 687-55-01.
 
  NetBrokers Sp. z o.o. dokładając wszelkich starań, aby informacje zamieszczone na poniższych stronach były kompletne i zgodne z prawdą, nie jest jednak w stanie zagwarantować ich poprawnosci i nie ponosi żadnej odpowiedzialnosci za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.