Internetowa Giełda Towarowa NetBrokers jest największą w Polsce platformą skierowaną do firm działających na rynku rolno-spożywczym.  
 
 
wersja polska
wersja angielska
wersja rosyjska
 
Tabela ofert
 Kod firmy:
 ID:
 Hasło:
Wejście Rejestracja
   
 
  | O firmie | Cennik | Reklama | Informacje prasowe | Instrukcja obsługi | Kontakt | Charakterystyka Tabeli Ofert |
 
   
 
Miejsce na Twoją
reklamę
Miejsce na Twoją
reklamę
 
 
      Wyświetlanie wyników: 10 25 50 wszystkie                waluty online: [Bankier.pl]
 
 
 
    Dział Handlowy:  Gadu-Gadu 4997525 | wstecz | dalej | na dół | strona główna | administrator |     
 
 
Unia Europejska
  Wspólna Polityka Rolna
- Informacje ogólne
- Dopłaty bezpośrednie
- WPR na lata 2014-2020
- Płatności bezpośrednie

-

Handel zagraniczny
- Portal UE
   
Rynki towarowe
  Mięso
- Notowania
- Notowania rynków zagranicznych
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW: [ wieprzowina, wolowina, drób, baranina ]
  Zboże
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Pasze
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Owoce i warzywa
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Mleko
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Cukier
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Prognozy
- Ogólne,    Mięso
- Zboże,      Mleko
  Wykresy cen towarów
- Wykresy z tabeli NetBrokers
   
Wokół rynków
- Środki ochrony roślin [10]
- Pasze i dodatki [37]
- Przyprawy i osłonki [19]
- Maszyny i urządzenia [27]
- Usługi transportowe [74]
- Wędliny [14]
- Magazyny, chłodnie, itp. [44]
   
 
 
Komentarze i analizy - Rynek zboża
www.netb.pl
2018-04-09
Jeżeli ktoś nie widzi dla siebie żadnych korzyści z rezygnacji z glutenu to wraca do niego

- Do młodych, świadomych i żyjących aktywnie ludzi nie przemawiają autorytety. Oni sobie sprawdzą, czy to, co ktoś mówi, służy jemu samemu. Przez lata wmawiano nam, że tłuszcze są złe. Dzisiaj wiemy, że część witamin rozpuszcza się tylko w tłuszczach. Konsument może być więc zdezorientowany, bo nie wie, czy prawdą jest to, co mu się wpajało przez lata, czy to, o czym mówi się teraz - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Lidia Ugorska, menedżer produktu i technolog żywności w firmie Hortimex.

Lidia Ugorska uważa, że to dobrze, że konsumenci podnoszą swoją świadomość żywieniową. Jak jednak podkreśla, warto, aby robili to w sposób zrównoważony, spokojny i odpowiedzialny.

- Do młodych, świadomych ludzi żyjących aktywnie nie przemawiają autorytety. Oni sobie sprawdzą, czy to, co ktoś mówi, służy jemu samemu. Jeżeli ktoś zrezygnuje z glutenu i nie widzi z tego żadnych korzyści, wraca do diety z glutenem. Albo gdy wmawia mu się, że nie może pić coli, a od czasu do czasu ją pije i nie widzi różnicy. Przez lata wmawiano nam, że tłuszcze są złe. Dzisiaj trend jest trochę inny. Wiemy, że część witamin rozpuszcza się tylko w tłuszczach. W związku z tym nie możemy w naszej diecie zrezygnować z tłuszczu, bo po prostu tych witamin nie przyswoimy. Konsument może być więc zdezorientowany, bo nie wie, czy prawdą jest to, co mu się wpajało przez lata, czy to, o czym mówi się teraz - dodaje.

Przedstawicielka firmy Hortimex zauważa, że producenci żywności w coraz większym stopniu zaczynają patrzeć na to, czego oczekuje konsument.

- Zobaczmy, jak wiele pojawiło się produktów zawierających superfoods czy tzw. zboża starożytnych nasion, jak komosa. To nie są produkty tanie, a jest ich dużo. Gdyby nie zapotrzebowanie ze strony konsumentów, nie byłoby ich na półkach. Konsument nie szuka już tylko najtańszych rozwiązań, bo wówczas nie bylibyśmy świadkami tak dynamicznego rozwoju rynku produktów mniej przetworzonych. Widać, że sieci handlowe też podążają w tym kierunku. Chrupki, czy chipsy, które kiedyś były tylko ziemniaczane, teraz są już dostępne w wersji pełnoziarnistej, z chia, w dodatku pieczone a nie smażone - dodaje.

Ugorska wskazuje, że wiele substancji dodawanych do żywności, po przeprowadzeniu gruntownych, wieloletnich badań, okazuje np. mniej zdrowe niż początkowo sądzono.

- Tak było w przypadku stewii, która dopiero od niedawna została dopuszczona w Europie jako substancja dodatkowa. Stewia kojarzona jest z rośliną o tej samej nazwie, więc wszyscy bardzo czekali na ten produkt. Po wpisaniu na listę okazało się, że zawiera ona glikozydy stewiolowe, które zawierają E, a więc nie jest to czysta etykieta. Stewia jest produktem pochodzenia naturalnego, ale nie jest produktem naturalnym. Znacznie ograniczono jej stosowanie, gdyż nie ma dużej grupy produktów, do której można stosować glikozyd stewiolowy i to w małych dawkach. Tak więc początkowa euforia wokół stewii została wygaszona. W tej chwili coraz więcej konsumentów i producentów zaczyna postrzegać ją jako nie w pełni naturalny produkt. Kolejny przykład to chia, o której było głośno w ostatnich tygodniach. Nagle okazało się, że zawiera ona tak dużo substancji aktywnych, że można przedobrzyć. Na podobnej zasadzie jakbyśmy zjedli za dużo witaminy C, która nawiasem mówiąc też jest dodatkiem do żywności oznaczonym symbolem E300 - dodaje.

Źródło: portalspozywczy.pl

 
 
 
Interia.pl
-IERiGŻ: Przewidywany jest wzrost zbiorów rzepaku (raport)
-Szwedzki producent pieczywa rozpoczął produkcję w Nowej Soli
-IERGiŻ: W 2018 r. przewiduje się niewielki spadek zbiorów zbóż (raport)
-Jeżeli ktoś nie widzi dla siebie żadnych korzyści z rezygnacji z glutenu to wraca do niego
-Rośnie produkcja artykułów zbożowych
-Jaja, masło i owoce napędzają wzrost cen żywności
-Światowe ceny zbóż coraz wyższe, ale w przypadku pszenicy możliwa korekta
-PSPO: wyprodukowaliśmy niemal 1,5 mln ton pasz rzepakowych w 2017 r.
-Sprawozdania EFSA potwierdzają, że ogólny zakaz zaprawiania nasion neonikotynoidami jest nieuzasadniony
-IERiGŻ: Rynek zbóż - raport
-ARiMR uruchomił wersję demo aplikacji eWniosekPlus
-IERiGŻ: Raport o rynku zbóż
-Wzrost przerobu rzepaku
-Ceny rzepaku dynamicznie rosną


 
Archiwum
- Kwiecień 2018
 
Archiwum roczne
2007
I II III IV
V VI VII VIII
IX X XI XII
2006
I II III IV
V VI VII VIII
IX X XI XII
2005
I II III IV
V VI VII VIII
IX X XI XII
2004
I IX X XI
XII - - -
 
 
    Dział Handlowy:  Gadu-Gadu 4997525 | wstecz | dalej | do góry | strona główna | administrator | 

   
 
 
E-mail: biuro@netb.pl,   Telefon: +48 12 687-55-00,  Faks: +48 12 395-32-76; +48 12 687-55-01.
 
  NetBrokers Sp. z o.o. dokładając wszelkich starań, aby informacje zamieszczone na poniższych stronach były kompletne i zgodne z prawdą, nie jest jednak w stanie zagwarantować ich poprawnosci i nie ponosi żadnej odpowiedzialnosci za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.