Internetowa Giełda Towarowa NetBrokers jest największą w Polsce platformą skierowaną do firm działających na rynku rolno-spożywczym.  
 
 
wersja polska
wersja angielska
wersja rosyjska
 
Tabela ofert
 Kod firmy:
 ID:
 Hasło:
Wejście Rejestracja
   
 
  | O firmie | Cennik | Reklama | Informacje prasowe | Instrukcja obsługi | Kontakt | Charakterystyka Tabeli Ofert |
 
   
 
Miejsce na Twoją
reklamę
Miejsce na Twoją
reklamę
 
 
      Wyświetlanie wyników: 10 25 50 wszystkie                waluty online: [Bankier.pl]
 
 
 
    Dział Handlowy:  Gadu-Gadu 4997525 | wstecz | dalej | na dół | strona główna | administrator |     
 
 
Unia Europejska
  Wspólna Polityka Rolna
- Informacje ogólne
- Dopłaty bezpośrednie
- WPR na lata 2014-2020
- Płatności bezpośrednie

-

Handel zagraniczny
- Portal UE
   
Rynki towarowe
  Mięso
- Notowania
- Notowania rynków zagranicznych
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW: [ wieprzowina, wolowina, drób, baranina ]
  Zboże
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Pasze
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Owoce i warzywa
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Mleko
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Cukier
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Prognozy
- Ogólne,    Mięso
- Zboże,      Mleko
  Wykresy cen towarów
- Wykresy z tabeli NetBrokers
   
Wokół rynków
- Środki ochrony roślin [10]
- Pasze i dodatki [37]
- Przyprawy i osłonki [19]
- Maszyny i urządzenia [27]
- Usługi transportowe [74]
- Wędliny [14]
- Magazyny, chłodnie, itp. [44]
   
 
 
Komentarze i analizy - Rynek mięsa
www.netb.pl
2018-04-13
Ryby coraz droższe, spożycie spada. Jak temu zaradzić? (analiza)

2017 rok nie przyniósł spodziewanego przełomu w postaci większego spożycia ryb w Polsce. Choć Polacy wydają coraz więcej na zakup ryb i ich przetworów, główną przyczyną takiego stanu rzeczy są rosnące ceny surowca.

Jak podaje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej przeciętne spożycie ryb i owoców morza w Polsce wyniosło w 2017 r. 12,48 kg na mieszkańca wobec 13,11 kg w 2016 r. Dla pełnego obrazu sytuacji warto jednak zauważyć, że spożycie za ubiegły rok powróciło do poziomu z 2015 r. kiedy to wyniosło 12,4 kg. Dane GUS pokazują bowiem, że spożycie ryb w Polsce od dekady utrzymuje się w przedziale 11,5-13 kg na mieszkańca rocznie. Tak więc tym razem wahadło, niejako planowo, przechyliło się w dół, co nie zmienia faktu, że do optymizmu w branży daleko.

W przypadku konkretnych gatunków ryb w 2017 r. najbardziej, bo o ponad jedną czwartą, ograniczono konsumpcję łososi – do 0,65 kg na mieszkańca, co można wiązać z utrzymującymi się na wysokim poziomie od 2016 roku cenami tej ryby. Także w 2017 r. łososie wędzone i świeże filety podrożały najbardziej spośród wszystkich produktów rybnych, których ceny są monitorowane przez GUS, tj. odpowiednio o 20,5 i 14,8 proc.

Spadek spożycia w 2017 r. (o 15,2 proc.) zanotowano także w przypadku dorszy – do 0,89 kg. Wyraźnie zwiększyło się za to spożycie makreli (o 32,1 proc.) do 1,07 kg, a także morszczuków (o 15 proc.) do 0,46 kg. W strukturze konsumpcji, podobnie jak w latach poprzednich, dominowały śledzie (2,67 kg/mieszkańca, spadek o 4,8 proc.) oraz mintaje (2,60 kg/mieszkańca, spadek o 1,1 proc.).

Produkcja i eksport na niewielkim plusie, zyski na minusie

W 2017 r. produkcja ryb, przetworów rybnych i owoców morza w dużych zakładach przemysłu rybnego wyniosła ok. 443 tys. t i była o 1,1 proc. mniejsza niż w roku poprzednim. Zmniejszono przede wszystkim produkcję ryb wędzonych, w tym wędzonych łososi. Nie zmieniły się za to wielkości produkcji ryb mrożonych, mrożonych filetów rybnych oraz mrożonego mięsa z ryb. Wzrosła z kolei produkcja filetów rybnych świeżych i chłodzonych, a także filetów solonych.

Produkcja wyrobów wysokoprzetworzonych (konserw, prezerw, marynat, wyrobów garmażeryjnych i pozostałych przetworów) zwiększyła się w 2017 r. o 2 proc. do 228,5 tys. ton. Największy udział (tj. 35,6 proc.) miały w niej marynaty. Podstawowym gatunkiem wykorzystywanym w przetwórstwie pogłębionym były tradycyjnie śledzie. Największy wzrost produkcji w tej grupie produktów odnotowano natomiast w przypadku makreli. a najbardziej ograniczono produkcję przetworów z łososi.
Jak podaje IERiGŻ w 2017 r. zwiększyły się obroty handlu zagranicznego rybami, owocami morza oraz ich przetworami, ale tempo wzrostu było w porównaniu z latami poprzednimi relatywnie niewielkie. Wyjątek stanowiła tylko wartość eksportu, która wzrosła zdecydowanie bardziej niż jego wolumen pod wpływem wysokich cen uzyskiwanych ze sprzedaży wędzonych łososi i pstrągów.

Pogorszyła się sytuacja ekonomiczno-finansowa sektora przetwórstwa ryb. W okresie trzech kwartałów 2017 r. duże zakłady osiągnęły zysk netto w wysokości 69,8 mln zł wobec 94,6 mln zł zysku odnotowanego rok wcześniej. W ocenie IERiGŻ było to między innymi wynikiem wzrostu kosztów materiałowo-surowcowych (o 11,9 proc. do 5,81 mld zł). Przychody ogółem zwiększyły się o 15,4 proc. do 8,52 mld zł, w tym ze sprzedaży produktów o 16,8 proc. do 7,3 mld zł.

Kupujemy drożej

W I półroczu 2017 r. średnie wydatki gospodarstw domowych na zakup produktów rybnych wyniosły 49,92 zł/osobę i były o 2,5 proc. wyższe niż w analogicznym okresie roku poprzedniego (48,72 zł) oraz o 7,5 proc. wyższe niż w 2015 r. (46,19 zł). Warto zauważyć, że w 2017 r. ceny detaliczne ryb, owoców morza oraz ich przetworów, w porównaniu z rokiem poprzednim, wzrosły przeciętnie o 3,4 proc. Wzrost cen detalicznych produktów rybnych w 2017 r. był o 0,8 pkt. proc. niższy od wzrostu cen żywności i napojów bezalkoholowych i o 1,3 pkt. proc. niższy niż głównego substytutu, jakim jest mięso i jego przetwory.

W 2017 r. najbardziej podrożały ryby i owoce morza suszone, wędzone lub solone (o 6,4 proc.) oraz ryby świeże i chłodzone (o 4,4 proc.). Ceny pozostałych grup produktów rybnych wzrosły o 0,8-2,4 proc. Spośród produktów rybnych, których ceny są monitorowane przez GUS, podrożały przede wszystkim wędzone łososie (o 20,5 proc. do 10,18 zł/100 g), świeże filety z łososi (o 14,8 proc. do 58,79 zł/kg), mrożone krewetki (o 8,4 proc. do 32,91 zł/500 g) i filety ze śledzi (o 7,1 proc. do 16,55 zł/kg). Spadek cen odnotowano tylko w przypadku konserwowanych tuńczyków (o 0,7 proc. do 5,60 zł/170 g.).

Dominujące znaczenie w wydatkach gospodarstw domowych miała grupa pozostałych przetworów z ryb i owoców morza z udziałem 36,4 proc. Na ryby suszone, wędzone i solone przeznaczano 22,8 proc. wydatków ogółem, a na ryby mrożone 21,8 proc. Udział wydatków na owoce morza świeże, chłodzone lub mrożone był niewielki i wynosił 2 procent.
Rynek i trendy – co dalej?

Rynek rybnych dań gotowych oraz konserw rybnych w Polsce już od kilku lat wyraźnie przechyla się w kierunku trendu przekąskowego. Producenci wprowadzają na rynek mniejsze opakowania z możliwością ich ponownego zamknięcia, podkreślając wygodę do spożycia zarówno jako propozycji na drugie śniadanie lub jako przekąski dla aktywnych. Na rynku ryb widać także trend na „czyszczenie etykiet” i powrotu do produkcji w oparciu o naturalne środki konserwujące. Czołowi producenci wprowadzają dania rybne w oparciu o różnego rodzaju dodatki, jak kasze, ryże i inne przyprawy. Powodowane jest to odpowiedzią na rosnącą świadomość żywieniową konsumentów, która, w połączeniu z coraz większą zamożnością Polaków, zaczyna przekładać się na ich wybory zakupowe. Producenci rybni dostrzegają także potencjał konsumenta dziecięcego. Stąd w asortymencie praktycznie wszystkich liczących się producentów znajdziemy, wyróżniające się atrakcyjnymi, kolorowymi opakowaniami, linie produktowe adresowane do najmłodszych.

Wydaje się, że aby spożycie ryb w Polsce wreszcie przekroczyło magiczną granicę 13 kilogramów na osobę, nie wystarczą pojedyncze i krótkotrwałe działania marketingowe ze strony pojedynczych przedstawicieli silnie podzielonej branży. Przymiarki do wspólnych działań, jeśli nie wszystkich dużych graczy, to sporej ich części, już się pojawiały, jednak do ich finalizacji ostatecznie nie doszło. Pozostaje więc trzymać kciuki za porozumienie branżowców albo liczyć na spadek cen surowca.

Źródło: AT, portalspozywczy.pl

 
 
 
NetBrokers
-Produkcja piskląt brojlerów kurzych pobiła kolejny rekord
-Nadzieja dla bałtyckich ryb. Co z nadmiernymi połowami?
-Konsumenci ograniczają spożycie mięsa, co w naturalny sposób prowadzi ich do ryb
-KRD-IG i KZPRiRB podpisały porozumienie ws. wykorzystania rzepaku w żywieniu drobiu
-ASF zagrozi istnieniu świń rasy puławskiej?
-Spożywczy giganci powołali koalicję na rzecz dobrostanu zwierząt
-Rośnie regionalizacja produkcji trzody chlewnej w Polsce
-Chiński rynek ponownie otwarty dla polskiego drobiu
-Ceny świń rzeźnych w UE nadal spadają
-Niemcy: Przekroczony poziom dioksyn w jajach
-ASF może wykończyć zakłady mięsne
-Nielsen: Rośnie rynek zamienników mięsa
-Jakie mogą być konsekwencje wystąpienia ASF w Belgii?
-Credit Agricole: Dane o pogłowiu świń w cieniu pierwszych przypadków ASF w Belgii


 
Archiwum
- Październik 2018
 
Archiwum roczne
2007
I II III IV
V VI VII VIII
IX X XI XII
2006
I II III IV
V VI VII VIII
IX X XI XII
2005
I II III IV
V VI VII VIII
IX X XI XII
2004
I IX X XI
XII - - -
 
 
    Dział Handlowy:  Gadu-Gadu 4997525 | wstecz | dalej | do góry | strona główna | administrator | 

   
 
 
E-mail: biuro@netb.pl,   Telefon: +48 12 687-55-00,  Faks: +48 12 395-32-76; +48 12 687-55-01.
 
  NetBrokers Sp. z o.o. dokładając wszelkich starań, aby informacje zamieszczone na poniższych stronach były kompletne i zgodne z prawdą, nie jest jednak w stanie zagwarantować ich poprawnosci i nie ponosi żadnej odpowiedzialnosci za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.