Internetowa Giełda Towarowa NetBrokers jest największą w Polsce platformą skierowaną do firm działających na rynku rolno-spożywczym.  
 
 
wersja polska
wersja angielska
wersja rosyjska
 
Tabela ofert
 Kod firmy:
 ID:
 Hasło:
Wejście Rejestracja
   
 
  | O firmie | Cennik | Reklama | Informacje prasowe | Instrukcja obsługi | Kontakt | Charakterystyka Tabeli Ofert |
 
   
 
Miejsce na Twoją
reklamę
Miejsce na Twoją
reklamę
 
 
      Wyświetlanie wyników: 10 25 50 wszystkie                waluty online: [Bankier.pl]
 
 
 
    Dział Handlowy:  Gadu-Gadu 4997525 | wstecz | dalej | na dół | strona główna | administrator |     
 
 
Unia Europejska
  Wspólna Polityka Rolna
- Informacje ogólne
- Dopłaty bezpośrednie
- WPR na lata 2014-2020
- Płatności bezpośrednie

-

Handel zagraniczny
- Portal UE
   
Rynki towarowe
  Mięso
- Notowania
- Notowania rynków zagranicznych
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW: [ wieprzowina, wolowina, drób, baranina ]
  Zboże
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Pasze
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Owoce i warzywa
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Mleko
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Cukier
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Prognozy
- Ogólne,    Mięso
- Zboże,      Mleko
  Wykresy cen towarów
- Wykresy z tabeli NetBrokers
   
Wokół rynków
- Środki ochrony roślin [10]
- Pasze i dodatki [37]
- Przyprawy i osłonki [19]
- Maszyny i urządzenia [27]
- Usługi transportowe [74]
- Wędliny [14]
- Magazyny, chłodnie, itp. [44]
   
 
 
Opracowania
www.netb.pl
2019-06-14
Sektor rolno-spożywczy: Co wpływa na spadającą popularność pracy tymczasowej?

Praca tymczasowa w sektorze rolno-spożywczym ma istotny wpływ zarówno na przebieg zbiorów, jak i produkcję przemysłu spożywczego – mówią serwisowi portalspozywczy.pl Urszula Kłosiewicz-Górecka i Katarzyna Zybertowicz, ekspertki z Polskiego Instytutu Ekonomicznego.

– Wiele gatunków warzyw i owoców, których owoce, lub inne części jadalne (kalafiory) są bardzo delikatne i nietrwałe (truskawki, maliny, jabłka, borówka wysoka, wiśnie, pomidory, ogórki, papryka, pieczarki, cukinie i kalafiory, śliwki, gruszki, czereśnie i brzoskwinie) muszą być zbierane ręcznie. Ponadto, wiele owoców i warzyw dojrzewa w tym samym czasie, co powoduje spiętrzenie prac i zwiększone zapotrzebowanie na pracowników. Podobne skutki niosą zmienne warunki pogodowe - tłumaczą Urszula Kłosiewicz-Górecka i Katarzyna Zybertowicz, ekspertki z Polskiego Instytutu Ekonomicznego.

– W sytuacji rekordowo niskiego bezrobocia w gospodarce polskiej, spiętrzenie w krótkim okresie prac w sektorze rolno-spożywczym i potrzeba szybkiego zatrudnienia pracowników na pewien okres, powodują że firmy mają istotne problemy z zatrudnieniem pracowników tymczasowych do prac sezonowych. Tym bardziej, że spada zainteresowanie pracą tymczasową zarówno ze strony pracowników jak i pracodawców, którzy wolą zatrudnić stałego pracownika niż korzystać z pracowników tymczasowych – dodają.

Ekspertki przypominają, że z końcem listopada 2018 r. upłynął 18-miesieczny limit długości zatrudnienia pracownika tymczasowego u jednego pracodawcy. – Konsekwencją tego jest dalszy spadek liczby pracowników tymczasowych. Część z nich znajduje bowiem stałe zatrudnienie u swoich pracodawców, a pozostali najprawdopodobniej będą kontynuowali współpracę w ramach innych form zewnętrznego zatrudnienia. W ten sposób niskie bezrobocie, brak pracowników do pracy i rosnąca motywacja pracodawców do zatrudniania pracowników na etat wpływają na spadającą popularność pracy tymczasowej – informują Urszula Kłosiewicz-Górecka i Katarzyna Zybertowicz.

Urszula Kłosiewicz-Górecka i Katarzyna Zybertowicz podkreślają, że większość owoców i warzyw to produkty delikatne i nietrwałe, które nie mogą być zbierane mechanicznie. – Tymczasem zbiór ręczny jest pracą uciążliwą fizycznie i obecnie już kosztochłonną. Jej koszty stanowią, w zależności od gatunku rośliny, od 70% do nawet 85% nakładów ponoszonych w całym cyklu produkcji. Stąd każde podwyższenie ekonomicznych warunków zatrudnienia pracowników, w tym sezonowych, istotnie wpływa na sytuację ekonomiczną firm sektora rolno-spożywczego – tłumaczą.
– W 2019 r. minimalna stawka godzinowa wzrosła do 14,70 zł brutto, wobec 13,70 w 2018 r. Wzrost płacy minimalnej do 2250 zł brutto w 2019 r. (2100 zł w 2018 r.), przy niskim poziomie bezrobocia i braku pracowników do pracy, zachęca osoby raczej do pracy na etacie – dodają.

W ocenie ekspertek ogranicza to zasoby pracowników do trudnej pracy tymczasowej w sektorze rolno-spożywczym – tym bardziej, że praca tymczasowa przestała być utożsamiana z tanią siłą roboczą i pracodawcy są zainteresowani zatrudnianiem na etat. – Rośnie też konkurencja w zatrudnianiu pracowników tymczasowych ze strony innych sektorów gospodarki (budownictwo, gastronomia, handel, turystyka), które w tym samym czasie również zgłaszają zapotrzebowanie na pracowników sezonowych i często oferują lepsze warunki zatrudnienia. Chodzi nie tylko o oferowaną pracę zmianową czy tylko w weekendy, dającą możliwość dorobienia, ale również pracę z wyższymi stawkami godzinowymi np. 11-18 zł – dla hostess; 25 zł dla kelnera obsługującego wesela – informują ekspertki Polskiego Instytutu Ekonomicznego.

Źródło: portalspozywczy.pl

 
 
 
Tygodnik Finansowy
-Rosyjscy sadownicy chcą zakazu importu jabłek przez 9 miesięcy w roku
-Rośnie eksport mrożonych warzyw w USA i Kanady
-Przedstawiciele branży spożywczej na liście najbogatszych polskich rodzin
-Ekspert: Dokąd zmierzają małe sklepy?
-VI Wschodni Kongres Gospodarczy w Białymstoku - spodziewamy się 1500 uczestników i 200 prelegentów
-Badanie: Prawie połowa badanych zabiera paragony podczas finalizowania zakupów
-Ekspert: Dyskonty głównym miejscem zakupu żywności dla niemowląt i dzieci
-Nowa koncepcja ustalania stawek podatku VAT w przypadku FSMP
-Ekonomiczny poniedziałek: Plebiscyty Dobry Produkt 2019 oraz Food&Retail Start-Up Star - zgłoś się już dziś!
-Ekonomiczny poniedziałek: 10 najciekawszych wydarzeń na rynku spożywczo-handlowym w czerwcu
-Handel płaci więcej nowo zatrudnionym
-Czy ograniczenie handlu w niedziele zmieniło życie mieszkańców wsi i małych miast
-Dygitalizacja - trendy, które zmieniają biznes
-Polskie firmy spożywcze mają za granica przewagę w postaci kosztów i jakości


 
Archiwum
- Lipiec 2019
 
Archiwum roczne
2007
I II III IV
V VI VII VIII
IX X XI XII
2006
I II III IV
V VI VII VIII
IX X XI XII
2005
I II III IV
V VI VII VIII
IX X XI XII
2004
I IX X XI
XII - - -
 
 
    Dział Handlowy:  Gadu-Gadu 4997525 | wstecz | dalej | do góry | strona główna | administrator | 

   
 
 
E-mail: biuro@netb.pl,   Telefon: +48 12 687-55-00,  Faks: +48 12 395-32-76; +48 12 687-55-01.
 
  NetBrokers Sp. z o.o. dokładając wszelkich starań, aby informacje zamieszczone na poniższych stronach były kompletne i zgodne z prawdą, nie jest jednak w stanie zagwarantować ich poprawnosci i nie ponosi żadnej odpowiedzialnosci za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.