Internetowa Giełda Towarowa NetBrokers jest największą w Polsce platformą skierowaną do firm działających na rynku rolno-spożywczym.  
 
 
wersja polska
wersja angielska
wersja rosyjska
 
Tabela ofert
 Kod firmy:
 ID:
 Hasło:
Wejście Rejestracja
   
 
  | O firmie | Cennik | Reklama | Informacje prasowe | Instrukcja obsługi | Kontakt | Charakterystyka Tabeli Ofert |
 
   
 
Miejsce na Twoją
reklamę
Miejsce na Twoją
reklamę
 
 
      Wyświetlanie wyników: 10 25 50 wszystkie                waluty online: [Bankier.pl]
 
 
 
    Dział Handlowy:  Gadu-Gadu 4997525 | wstecz | dalej | na dół | strona główna | administrator |     
 
 
Unia Europejska
  Wspólna Polityka Rolna
- Informacje ogólne
- Dopłaty bezpośrednie
- WPR na lata 2014-2020
- Płatności bezpośrednie

-

Handel zagraniczny
- Portal UE
   
Rynki towarowe
  Mięso
- Notowania
- Notowania rynków zagranicznych
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW: [ wieprzowina, wolowina, drób, baranina ]
  Zboże
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Pasze
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Owoce i warzywa
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Mleko
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Cukier
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Prognozy
- Ogólne,    Mięso
- Zboże,      Mleko
  Wykresy cen towarów
- Wykresy z tabeli NetBrokers
   
Wokół rynków
- Środki ochrony roślin [10]
- Pasze i dodatki [37]
- Przyprawy i osłonki [19]
- Maszyny i urządzenia [27]
- Usługi transportowe [74]
- Wędliny [14]
- Magazyny, chłodnie, itp. [44]
   
 
 
Opracowania
www.netb.pl
2019-10-07
Transparentność firmy i produkcji coraz ważniejsza w branży mięsnej

Zgodnie z najnowszymi badaniami rynek spożywczy i gastronomiczny zmienia się w zaskakującym tempie. Wegetarianizm i fleksitarianizm umacniają swoją pozycję, a ludzi, którzy stosują te diety będzie tylko więcej. Najważniejszym motywem ograniczania konsumpcji mięsa jest wątpliwość co do jego jakości. Taki pogląd deklaruje 54% badanych. Świadomość polskich konsumentów jest na wysokim poziomie, a sprawdzanie składu produktu nikogo już nie dziwi - czytamy w komunikacie prasowym firmy Goodvalley

- Konsumenci stawiają większe wyzwania, takie jak hodowla bez antybiotyków, czy chociażby producenci zapewniający dobrostan zwierząt. Ważne są również rozwiązania zapewniające ograniczenie ilości dwutlenku węgla w atmosferze. – komentuje Witold Choiński, prezes Związku Polskie Mięso).

Rosnąca świadomość konsumentów wymaga również transparentności firmy. Konsument musi wiedzieć nie tylko co kupuje, ale również w jaki sposób zostało to wyprodukowane.

- Mówimy tutaj o produkcji „od pola do stołu”, rolnik nie może rozdzielać jakości „dla siebie” i „dla innych”. Ma wyprodukować dla wszystkich odbiorców wieprzowinę tak dobrej jakości, jak dla siebie. - stwierdza dr hab. Martyna Batorska z SGGW.

- Transparentność firmy i produkcji staje się coraz ważniejsza. Bardzo ważne jest, aby takie produkty certyfikować. Konsument musi mieć pewność jakiej jakości jest dany produkt, skąd pochodzi i jak został wyprodukowany. Jako pierwsi w Polsce prowadzimy produkcję z certyfikatem Zerowego Śladu Węglowego przyznanego przez niezależną organizację TÜV – mówi Grzegorz Brodziak, Dyrektor Zarządzający Goodvalley.

Skuteczne ograniczanie i neutralizowanie emisji dwutlenku węgla jest nowym trendem w hodowli zwierząt. Świadomość wpływu na środowisko w dobie kryzysu klimatycznego jest kluczowa, jeżeli rolnictwo ma być traktowane w kategoriach odpowiedzialnej i zrównoważonej produkcji.

- Produkcja energii w biogazowniach przy wykorzystaniu odchodów zwierzęcych i biomasy rolniczej w znacznym stopniu przyczynia się do ograniczenia ilości gazów cieplarnianych. Takie rozwiązanie pozwala również zasilić gospodarstwo w układzie zamkniętym, a nadwyżki energii można sprzedawać na zewnątrz. Wyzwania, które stoją przed producentami rolnymi, którzy zajmują się wykorzystaniem odnawialnych źródeł energii, związane są z niestabilnością systemu wsparcia dla tego sektora. Ten nowy kierunek w dalszym ciągu wymaga wsparcia i przewidywalnej polityki ze strony państwa. – ocenia Grzegorz Brodziak.

Jak dodaje, zadaniem producentów mięsa jest pokazanie konsumentom, że możliwa jest produkcja mięsa w sposób neutralny dla klimatu, z zachowaniem standardów dobrostanu zwierząt, bez użycia antybiotyków – czyli w sposób zrównoważony i odpowiedzialny.

Źródło: informacja prasowa

 
 
 
Tygodnik Finansowy
-Polacy i brytyjczycy zmapowali genom wirusa ASF
-Wiosenny wysyp programów
-Czy kolejna susza zatrzyma wzrost produkcji mleka?
-Komu rolnik może bezproblemowo sprzedać grunty rolne
-Rosja chce znacząco zwiększyć powierzchnię użytków rolnych
-Siewy zbóż jarych w pełni rozpoczęte
-Francja: W uprawie konserwującej nadal można używać glifosat
-Czy u rolnika można kupić świnię na mięso?
-Akcyza do zwrotu
-Mleczarnia - wspólna sprawa
-Polski eksport koncentratu soku jabłkowego większy niż szacował resort finansów
-Programy na problemy
-Doczekaliśmy się skutecznej szczepionki na ASF?
-Afryka Wschodnia: Niebezpieczeństwo drugiej fali szarańczy


 
Archiwum
- Luty 2020
 
Archiwum roczne
2007
I II III IV
V VI VII VIII
IX X XI XII
2006
I II III IV
V VI VII VIII
IX X XI XII
2005
I II III IV
V VI VII VIII
IX X XI XII
2004
I IX X XI
XII - - -
 
 
    Dział Handlowy:  Gadu-Gadu 4997525 | wstecz | dalej | do góry | strona główna | administrator | 

   
 
 
E-mail: biuro@netb.pl,   Telefon: +48 12 687-55-00,  Faks: +48 12 395-32-76; +48 12 687-55-01.
 
  NetBrokers Sp. z o.o. dokładając wszelkich starań, aby informacje zamieszczone na poniższych stronach były kompletne i zgodne z prawdą, nie jest jednak w stanie zagwarantować ich poprawnosci i nie ponosi żadnej odpowiedzialnosci za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.