Internetowa Giełda Towarowa NetBrokers jest największą w Polsce platformą skierowaną do firm działających na rynku rolno-spożywczym.  
 
 
wersja polska
wersja angielska
wersja rosyjska
 
Tabela ofert
 Kod firmy:
 ID:
 Hasło:
Wejście Rejestracja
   
 
  | O firmie | Cennik | Reklama | Informacje prasowe | Instrukcja obsługi | Kontakt | Charakterystyka Tabeli Ofert |
 
   
 
Miejsce na Twoją
reklamę
Miejsce na Twoją
reklamę
 
 
      Wyświetlanie wyników: 10 25 50 wszystkie                waluty online: [Bankier.pl]
 
 
 
    Dział Handlowy:  Gadu-Gadu 4997525 | wstecz | dalej | na dół | strona główna | administrator |     
 
 
Unia Europejska
  Wspólna Polityka Rolna
- Informacje ogólne
- Dopłaty bezpośrednie
- WPR na lata 2014-2020
- Płatności bezpośrednie

-

Handel zagraniczny
- Portal UE
   
Rynki towarowe
  Mięso
- Notowania
- Notowania rynków zagranicznych
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW: [ wieprzowina, wolowina, drób, baranina ]
  Zboże
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Pasze
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Owoce i warzywa
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Mleko
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Cukier
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Prognozy
- Ogólne,    Mięso
- Zboże,      Mleko
  Wykresy cen towarów
- Wykresy z tabeli NetBrokers
   
Wokół rynków
- Środki ochrony roślin [10]
- Pasze i dodatki [37]
- Przyprawy i osłonki [19]
- Maszyny i urządzenia [27]
- Usługi transportowe [74]
- Wędliny [14]
- Magazyny, chłodnie, itp. [44]
   
 
 
Komentarze i analizy - Rynek mięsa
www.netb.pl
2021-02-01
Czy konsument może jeszcze kupić polską wieprzowinę?

Sprawdzamy, czy konsument ma łatwy dostęp do polskiej wieprzowiny oraz czy przy zakupach, w prosty sposób może ją rozpoznać?
Pandemia pokazała jak wiele w zakresie utrzymania opłacalności funkcjonowania branży rolno-spożywczej zależy w danej chwili od konsumentów. Czasami jedna akcja przedstawiona w mediach potrafiła uratować przed bankructwem sklep, cukiernię czy kwiaciarnię. W ostatnim czasie, również obserwowaliśmy jak słynne „krzywe buraki”, których nikt nie chciał ze względu na nieakceptowalny do obróbki technologicznej kształt, znalazły swojego odbiorcę, a wszystko za sprawą nagłośnienia problemów rolnika przez media.

W czasie pandemii wielokrotnie płynęły zachęty ze strony rolników czy polskich producentów żywności, by przy zakupach żywności zwracać uwagę na pochodzenie towarów i wybierać te, pochodzenia polskiego.

Warto przypomnieć, że w 2017 r. weszły w życie przepisy, które umożliwiają oznaczenie produktów wytworzonych w Polsce jako „Produkt polski”. W odniesieniu do mięsa wieprzowego, nieprzetworzonego, takie oznaczenie może być użyte w przypadku mięsa pozyskanego tylko ze zwierząt urodzonych, odchowanych i ubitych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej. Z kolei, 30 września 2020 r. do wymogów znakowania dołączono konieczność oznaczenia flagą kraju pochodzenia dla mięsa świeżego, bez opakowania. Flagą powinno być oznaczone miejsce chowu i uboju, dla odpowiedniego kraju. Przepisy nie określają konieczności oznaczenia miejsca urodzenia zwierzęcia. Teoretycznie, jeśli warchlak został urodzony w Danii, później odchowany w Niemczech, a ubity w Polsce, to przy takim mięsie powinniśmy zobaczyć flagę niemiecką i polską. Jeśli natomiast mięso pochodzi z warchlaków przywiezionych do Polski np. z Danii, które później zostały odchowane i ubite w Polsce, zobaczymy flagę wyłącznie Polski. Przepisy nie wymagają, by przedstawiać miejsce urodzenia. Jeśli mięso pochodzi od zwierząt urodzonych poza Polską, wówczas na opakowaniu, lub obok mięsa powinno być wskazane miejsce chowu, miejsce uboju. Dlatego też miejsce „pochodzenia” i „produkt polski” nie powinny być stosowane zamiennie, w stosunku do informacji: miejsce chowu i miejsce uboju.

Jakie mięso można kupić?

Jako redakcja, postanowiliśmy zweryfikować jak oznaczane jest mięso w sklepach oraz jakie kraje pochodzenia można zobaczyć na etykietach. W grudniu, sprawdziliśmy kilkanaście sklepów na terenie województwa mazowieckiego i łódzkiego, w tym: dyskonty (2), sklepy markowe, typowo mięsne, należące do polskich właścicieli (7), markety (3) ale i indywidualne sklepy spożywcze, posiadające tzw. ladę mięsną (3).

W tym gorącym okresie przedświątecznym, gdy nadwyżka świń do uboju w Niemczech rosła. W dodatku Dania również utraciła częściowo możliwości wysyłki wieprzowiny do Chin z powodu wystąpienia COVID-19 w zakładach mięsnych, obok mięsa polskiego z łatwością w lodówkach z mięsem obok polskich elementów wieprzowych, w dyskontach można było znaleźć wieprzowinę z Niemiec, Danii i co ciekawe nawet z odległej Hiszpanii.
Zupełnie inaczej sytuacja wyglądała w branżowych sklepach, zajmujących się sprzedażą wyłącznie mięsa. Tam w asortymencie znajdowało się mięso oznaczone jako pochodzenie polskie, bądź chów i ubój Polska i oznaczone flagą kraju.
Te informacje były prezentowane w różny sposób, nie zawsze podawano flagę kraju pochodzenia, bezpośrednio przy mięsie. Informacje o pochodzeniu mięsa, często prezentowano na ścianach, drzwiach wejściowych sklepu, czy też obklejano tego typu naklejkami całe lady.
Można powiedzieć, że najmniej precyzyjny sposób oznaczenia sprzedawanego mięsa świeżego, bez opakowania występował w sklepach spożywczych z szerokim asortymentem typu „supersam” „delikatesy”, w których również znajdowała się lada mięsna, a tam, często brakowało jakiejkolwiek informacji na temat pochodzenia mięsa.

Mimo tego ani polskiej ani też flagi innego kraju zwykle nie było. W dużych marketach, sytuacja wyglądała podobnie jak w dyskontach. Nie brakowało mięsa pakowanego oznaczonego jako polskie, ale i np. niemieckiego. Co ciekawe, tak gdzie była lada ze świeżym mięsem, były oznaczenia kraju pochodzenia dla Polski. Jednak tam gdzie polskiej flagi nie było, pochodzenie już nie było znane. Można powiedzieć, że flaga zwykle jest prezentowana, jeśli jest ona Polska. Trudno uwierzyć, że nie powinno być prezentowanej żadnej innej flagi w sytuacji, gdy Polska sprowadza znaczące ilości wieprzowiny.

Jak wskazały nasze poszukiwania, najpewniej mięso polskiego pochodzenia można znaleźć w sklepach, branżowych typowo mięsnych.

Wyprodukowano w Polsce?
Trzeba przyznać, że wiele zmieniło się w ostatnich latach w zakresie oznaczenia mięsa. Mimo tego nadal zdarzają się niedociągnięcia w zakresie oznaczania mięsa pakowanego. Te informacje bywają niepełne, czasami jest tylko informacja o miejscu uboju, a czasami dowiemy się jedynie, że mięso „podzielono w Polsce”.
Źródło: farmer.pl

 
 
 
NetBrokers
-Unijni rolnicy chcą 30 lat na odejście od klatek
-Gobarto czeka na odmrożenie Horeki i wyższe ceny żywca
-Niemcy: Stabilizacja cen tuczników trwa w najlepsze
-ASF: Sytuacja na zachodzie kraju stale się pogarsza
-Pierwsze warchlaki z fermy macierzystej Gobarto w Zalesiu - już latem
-Niemcy: Potężna podwyżka cen żywca wieprzowego!
-Ceny wieprzowiny na Ukrainie rosną szybciej niż zakładano
-Rynek tuczników nabiera rozpędu - ceny znów w górę!
-Ceny tuczników wyraźnie w górę!
-W zastraszającym tempie ubywa stad trzody chlewnej
-Ponad 100 nowych przypadków ASF
-Extra export
-Wystarczająco dużo wieprzowiny na Chiński Nowy Rok
-Polpig: Pozytywne sygnały z rynku trzody chlewnej


 
Archiwum
- Czerwiec 2021
 
Archiwum roczne
2007
I II III IV
V VI VII VIII
IX X XI XII
2006
I II III IV
V VI VII VIII
IX X XI XII
2005
I II III IV
V VI VII VIII
IX X XI XII
2004
I IX X XI
XII - - -
 
 
    Dział Handlowy:  Gadu-Gadu 4997525 | wstecz | dalej | do góry | strona główna | administrator | 

   
 
 
E-mail: biuro@netb.pl,   Telefon: +48 12 687-55-00,  Faks: +48 12 395-32-76; +48 12 687-55-01.
 
  NetBrokers Sp. z o.o. dokładając wszelkich starań, aby informacje zamieszczone na poniższych stronach były kompletne i zgodne z prawdą, nie jest jednak w stanie zagwarantować ich poprawnosci i nie ponosi żadnej odpowiedzialnosci za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.