Internetowa Giełda Towarowa NetBrokers jest największą w Polsce platformą skierowaną do firm działających na rynku rolno-spożywczym.  
 
 
wersja polska
wersja angielska
wersja rosyjska
 
Tabela ofert
 Kod firmy:
 ID:
 Hasło:
Wejście Rejestracja
   
 
  | O firmie | Cennik | Reklama | Informacje prasowe | Instrukcja obsługi | Kontakt | Charakterystyka Tabeli Ofert |
 
   
 
Miejsce na Twoją
reklamę
Miejsce na Twoją
reklamę
 
 
      Wyświetlanie wyników: 10 25 50 wszystkie                waluty online: [Bankier.pl]
 
 
 
    Dział Handlowy:  Gadu-Gadu 4997525 | wstecz | dalej | na dół | strona główna | administrator |     
 
 
Unia Europejska
  Wspólna Polityka Rolna
- Informacje ogólne
- Dopłaty bezpośrednie
- WPR na lata 2014-2020
- Płatności bezpośrednie

-

Handel zagraniczny
- Portal UE
   
Rynki towarowe
  Mięso
- Notowania
- Notowania rynków zagranicznych
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW: [ wieprzowina, wolowina, drób, baranina ]
  Zboże
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Pasze
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Owoce i warzywa
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Mleko
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Cukier
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Prognozy
- Ogólne,    Mięso
- Zboże,      Mleko
  Wykresy cen towarów
- Wykresy z tabeli NetBrokers
   
Wokół rynków
- Środki ochrony roślin [10]
- Pasze i dodatki [37]
- Przyprawy i osłonki [19]
- Maszyny i urządzenia [27]
- Usługi transportowe [74]
- Wędliny [14]
- Magazyny, chłodnie, itp. [44]
   
 
Rynek Owoców i warzyw

Komentarze i analizy

Data zamieszczenie: 2017-07-26
Wraca moda na kiszonki

- Rośnie popularność produktów kiszonych i to bardzo dobrze, bo coraz więcej polskich konsumentów ma problemy z jelitami i zaburzenia trawienne. Zaleca się im stosowanie probiotyków, najlepiej naturalnych – które są zawarte właśnie w kiszonkach, kapuście kiszonej czy ogórkach kiszonych. Wspierają florę jelitową bardzo korzystnie, dodatkowo zawierają witaminy z grupy B, dużo witaminy C. Nie ma przeciwwskazań, żeby zdrowe osoby codziennie spożywały kiszonki – mówi serwisowi www.portalspozywczy.pl Hanna Stolińska – Fiedorowicz, dietetyk z Instytutu Żywności i Żywienia im. prof. dr med. Aleksandra Szczygła.

Kisić można praktycznie wszystkie warzywa. Zdaniem ekspertów jest to naturalny proces, w którym dobre dla człowieka bakterie, które potem zasiedlają nasze jelita, zakwaszają produkt tak, by inne bakterie i grzyby nie mogły się do niego dobrać - informuje PAP.

Najczęściej raczymy się kiszonymi górkami, kapustą czy burakami, ale oczywiście możliwości są dużo większe.

Tadeusz Dylewski z firmy Żywe Kultury, która produkcją kiszonek zajmuje się od kilku lat, dodaje, że kiszenie w naszej kulturze funkcjonuje od dawna. Jest to jedna z najstarszych metod konserwacji żywności, trochę zapomniana.

- Kiszonki są obecne w każdej kulturze. W Afryce kisi się mleko, w Szwecji śledzie. Fermentacja wpisana jest najbardziej w kulturę Słowian i Rosjan jak i kulturę Dalekiego Wschodu, bo kimchi to też kiszonka, ostatnio bardziej modna niż nasze polskie ogórki. - Zajmuję się probiotykami, które opierają się na filozofii pożytecznych mikroorganizmów, bakterii probiotycznych, zacząłem trochę szukać i bawić się tym, ze względu na to, że bakterie kwasu mlekowego odpowiadają m.in. za odporność naszego organizmu, zwalczają wolne rodniki, przyspieszają trawienie. Dlatego firma Żywe Kultury kisi niemal wszystko: rzodkiewki, cukinię a nawet arbuza. Dzisiaj wszyscy spożywamy sporo żywności wysoko przetworzonej, która jest napakowana wolnymi rodnikami, bakterie kwasu mlekowego są w stosunku do nich w opozycji. A jeśli to kogoś nie przekonuje, to warto wiedzieć, że kiszonki są również bardzo dobre i skuteczne na kaca - dodaje pół żartem pół serio Tadeusz Dylewski.

- Nasze hity produktowe to marchew z imbirem, wszystkie kiszonki z burakiem, rzodkiewki kiszone, pomidory kiszone. Prozdrowotne odżywianie jest na czasie i nasze kiszonki wpisują się w ten trend, widzimy rosnące zainteresowanie produktami kiszonymi - zapewnia Tadeusz Dylewski.

Magdalena Tomaszewska-Bolałek, autorka książek o trendach w kuchni azjatyckiej oraz "Polish Culinary Paths" i blogerka, podkreśla, że Polska powinna wykorzystać światową modę na kiszonki. - Od jakiegoś czasu na świecie można zaobserwować trend na kimchi, czyli kiszonkę koreańską. Szkoda, że jako Polacy nie potrafimy na szerszą skalę sprzedać kiszonej kapusty czy ogórka. To, że odeszliśmy od kiszonek miało wpływ na pogorszenie się naszego zdrowia jako społeczeństwa – dodaje.

Źródło: www.portalspozywczy.pl


Źródło:
...
 
 
-Rynek ziemniaków - raport ekspertów IERiGŻ
-Dania: Nawet 40 proc. badanych próbek oregano zafałszowana
-Raport IERiGŻ: Rynek warzyw
-Koniec polsko-francuskiego sporu o sałatki owocowe
-Oliwek z oliwek: Wzrost globalnej produkcji może spowodować spadek cen
-Bio Naura na FRSiH: Innowacja to nie musi być tylko produkt
-Polscy konsumenci coraz częściej stawiają na zdrowe produkty
-71 proc. Polaków twierdzi, że w przeszłości owoce i warzywa były smaczniejsze
-Ziemniaki - dlaczego warto po nie sięgać
-Silny spadek eksportu mrożonych wiśni z Polski
-Dietetyk: Domowe kiszonki są zdrowsze od tych, które znajdziemy w sklepach
-Sok pomarańczowy to cenne źródło antyoksydantu beta-kryptoksantyny
-Polacy najchętniej kupują warzywa i owoce od rolnika lub w osiedlowym sklepie
-Badanie IMAS: Jaki wizerunek ma żywność ekologiczna?
-Produkcja win owocowych wzrosła we wrześniu i po trzech kwartałach
-Wielu młodych Polaków ma problemy z wagą
-Zbiory jabłek w UE najniższe od co najmniej 1961 r. Ceny idą w górę
-Wzrosła liczba producentów ekologicznych
-Rośnie znaczenie polskiego sektora przetwórstwa owocowo-warzywnego
-PIORiN zacieśnia współpracę na rzecz bezpieczeństwa żywności pochodzenia roślinnego
-Trudna sytuacja w sadownictwie - Unia Owocowa apeluje do ministra rolnictwa
-Superfoods - czy będą kolejne transakcje na rynku "nadżywności"?
-WKG 2017: Polska Wschodnia jest słabo zorganizowana pod kątem produkcji na większą skalę
-Eksperci IŻŻ: Podstawą zdrowej diety jest różnorodność

 
- Komentarze i analizy

 
 
 
    Dział Handlowy:  Gadu-Gadu 4997525 | wstecz | dalej | do góry | strona główna | administrator | 

   
 
 
E-mail: biuro@netb.pl,   Telefon: +48 12 687-55-00,  Faks: +48 12 395-32-76; +48 12 687-55-01.
 
  NetBrokers Sp. z o.o. dokładając wszelkich starań, aby informacje zamieszczone na poniższych stronach były kompletne i zgodne z prawdą, nie jest jednak w stanie zagwarantować ich poprawnosci i nie ponosi żadnej odpowiedzialnosci za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.